Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЗП с полезни съвети при организирането на тържества
Автор: Екип Burgas24.bg 12:30 / 04.05.2017Коментари (0)1188
©
При организирането на абитуриентски балове, рождени дни и всякакъв друг тип тържествени мероприятия е важно да се интересуваме за цените и всички условия за ползването на избраните от нас услуги, за да няма неприятни изненади. Така ще имаме по-голяма сигурност, че подготовката и самото събитие ще преминат спокойно и при ясно спазване на правилата, които са зададени от самото начало. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по "Канал 3" в началото на поредицата топли месеци в годината, през които най-често се случват и планират големи семейни тържества.

"Напоследък сме свидетели, че хората предпочитат да използват професионални услуги за организирането на такъв тип събития. Трябва да се внимава най-вече за това предоставената от фирмата оферта да съдържа всички важни елементи. Натъквали сме се, включително и по сигнали на потребители, на случаи клиентът едва впоследствие да разбере, че е необходимо да заплати допълнително някаква част от услугите, които предварително е заявил", насочи вниманието Маргаритов. 

И допълни, че в подобни ситуации потребителите са особено уязвими, тъй като са "изкушени от това всичко да бъде наред, гостите да се почувстват удовлетворени и когато в последния момент се предявят претенции за допълнителни суми, те са поставени пред свършен факт и заплащат.

Председателят предупреди за възможни рискове и при самостоятелно организиране на тържествата и ползването при подготовката на професионални услуги на отделни търговци като фризьори, гримьори и пр. 

"Тук могат да се крият онези малки камъчета, които да вгорчат приятното изкарване на поводите. Има много широк диапазон на цените и на естеството на нюансите на различните услуги, които се предлагат. Когато има широка палитра на цената, хората трябва да сравняват различен тип оферти, за да могат да се спрат на това, което в най-висока степен удовлетворява техните изисквания и същевременно могат да си позволят", посочи Маргаритов. 

Той отправи апел към търговците "да бъдат коректни към своите клиенти, да им предоставят яснота по отношение условията на услугата, която ще извършат, за да няма неприятни изненади, както за едната, така и за другата страна. Защото, ако нашите проверки установят нарушения, това влече след себе си и санкции. За нелоялни търговски практики те могат да достигнат до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

Маргаритов обърна внимание и на това, че при организирането на по-големи тържества обикновено се прибягва до тегленето на заеми. 

"Тук става дума за потребителски кредити и те са най-рискови от гледна точка вероятността да бъдат засегнати интересите на потребителите. Затова е важно хората да изискват максимално точна и коректна информация от този, който ще предостави кредита. В европейското законодателство е възприет т.нар. стандартен формуляр, който винаги при подписване на договор трябва да бъде предоставен на клиента, за да може той да види всички съществени елементи в договора. Това включва основната сума, която ще получи, лихвите и всички допълнителни разходи, както и периода, за който ще трябва да бъдат възстановени въпросните средства", разясни председателят. И насърчи потребителите винаги щом имат съмнения, че нещо не е наред, да поискат съвет от самия търговец. Не получат ли адекватен такъв, да се обърнат към комисията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: