Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кацаров пред директора на ECDC: Битката за живот трябва да вземе превес над битката за гласове на избирателите
Автор: Екип Burgas24.bg 17:32 / 08.11.2021Коментари (1)980
©
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. В срещата участваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

Д-р Кацаров посочи причините за ниските нива на ваксинация у нас. По думите му те са свързани с нашата история, религия, народопсихология. "От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката“, посочи здравният министър. И уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. "Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест“, обясни д-р Кацаров и  посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите.“

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен "зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19“, посочи д-р Кацаров.

"Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията“, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи: "Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие.“ Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. "Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат "зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по "Епидемиология“, "Инфекциозни болести“, "Клинична имунология“, както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
долен ПРОСТАК-АНТИВАКСЪР,наври се където искаш,всички знаят какво голямо и миризливо си!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: