Соя обаче няма да влезе в продуктите, които се правят по стандарта, който наследява някогашния БСД. Месопреработвателите трябва да намерят изчистени подправки, които да влагат в храните със запазен знак "Стара планина", категоричен беше министър Найденов вчера. До 2 седмици ще започне работа лабораторията, която мери количеството на соята в месните продукти, обяви още той. Консумативите за работата й ще бъдат осигурени от Асоциацията на месопреработвателите. За това се договориха в края на миналата седмица министърът и представителите на бранша. Тогава стана ясно, че соята в колбасите, набедени, че съдържат забранената добавка, е под 0,1 процента.
Българската гроздова ракия ще се прави само от плодовете на лозата, а не от житен дестилат, който мирише на ракия. По този начин ще успеем да категоризираме българската ракия като традиционен продукт в Европейския съюз, а акцизът за литър ще бъде намален наполовина от 4,40 на 2,20 лв. За да получим обаче това разрешение в общността, страната ни ще кандидатства в Комитета по акцизите, откъдето ще дойде и разрешение да намалим косвения данък.
В ЕС нашата страна има защитени 14 географски марки. До този момент името ракия се отнася само за български напитки. "Трябва да използваме всяка ниша, която ни предоставя ЕС", категоричен беше вчера министър Найденов. По този начин ще се подобри и качеството, защото в магазините ще се продава напитка, направена само от грозде или от винен дестилат, която ще се нарича "ракия". Другите продукти, които се правят от жито и се смесват с есенция няма да имат този статут.
Източник: в. "Монитор"
Още по темата (7): | |