Каймата по стандарта "Стара планина" ще се прави само от прясно месо

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:05 / 28.10.2010
845
Каймата по стандарта "Стара планина" ще се прави само прясно месо, което на практика означава то да е българско, защото няма как да се внесе отвън. Това каза вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с представители на животновъдните организации. По този начин ще се стимулира допълнително отрасълът, в който през последните месеци има раздвижване. Регистриран е огромен ръст на цените, уточни министърът. Млякото вече се изкупува по 80 вместо 30 ст., както беше доскоро, а при месото цените са скочили 2-3 пъти.

Соя обаче няма да влезе в продуктите, които се правят по стандарта, който наследява някогашния БСД. Месопреработвателите трябва да намерят изчистени подправки, които да влагат в храните със запазен знак "Стара планина", категоричен беше министър Найденов вчера. До 2 седмици ще започне работа лабораторията, която мери количеството на соята в месните продукти, обяви още той. Консумативите за работата й ще бъдат осигурени от Асоциацията на месопреработвателите. За това се договориха в края на миналата седмица министърът и представителите на бранша. Тогава стана ясно, че соята в колбасите, набедени, че съдържат забранената добавка, е под 0,1 процента.

Българската гроздова ракия ще се прави само от плодовете на лозата, а не от житен дестилат, който мирише на ракия. По този начин ще успеем да категоризираме българската ракия като традиционен продукт в Европейския съюз, а акцизът за литър ще бъде намален наполовина от 4,40 на 2,20 лв. За да получим обаче това разрешение в общността, страната ни ще кандидатства в Комитета по акцизите, откъдето ще дойде и разрешение да намалим косвения данък.

В ЕС нашата страна има защитени 14 географски марки. До този момент името ракия се отнася само за български напитки. "Трябва да използваме всяка ниша, която ни предоставя ЕС", категоричен беше вчера министър Найденов. По този начин ще се подобри и качеството, защото в магазините ще се продава напитка, направена само от грозде или от винен дестилат, която ще се нарича "ракия". Другите продукти, които се правят от жито и се смесват с есенция няма да имат този статут.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)

Още по темата (7):
02.11.2010 Бизнесът бойкотира "Стара планина"
23.10.2010 Връщат лицензите на фирмите използващи соя в стандарта "Стара планина"
19.10.2010 Изтриха от регистъра фирмите предлагащи фалшиво месо "Стара планина"
15.10.2010 Започват проверки на предприятията с фалшиво месо "Стара планина"
14.10.2010 Пращат фалшивите продукти "Стара планина" за изследване в чужбина
14.10.2010 Спипаха фалшиви продукти "Стара планина"
Още новини от Национални новини:
Догодина пътуваме от и до морето с частни влакове на българска ко...
70% от анкетираните родители на деца с аутизъм са ставали обект н...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Сериозни разлики в температурите през юни
КЗП: Бъдете особено отговорни при покупката на детски стоки!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).