Как да изберем къде да празнуваме без неприятни изненади?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:57 / 18.12.2016
1209
Нова рубрика "Потребителски наръчник за Коледа и Нова година" стартираха "24 часа" и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за "противодействие" на нелоялни търговски практики. В третото издание на рубриката фокусът е върху предстоящите коледни и новогодишни празненства. 

Мнозина ще изберат да посрещнат 2017 г. в хотел или заведение. Но само дни преди празниците се стигна до неприятна изненада - фалита на туроператора "Алфатур". Това поставя стотици българи пред неизвестността дали ще получат обещаните и платени туристически услуги. Дори и да не сте сред тях, е особено важно да се съобразите с препоръките на експертите от Комисията за защита на потребителите.

Само така празнуването на новата година ще се превърне в незабравимо преживяване без неприятни изненади. 

1. Уверете се, че заведението е категоризирано 

Преди да изберете заведението, в което да изкарате празничната вечер, се уверете, че то е категоризирано. Този съвет е еднакво валиден, независимо от това дали ще резервирате директно, или ще ползвате услугите на посредническа фирма.

Най-лесната проверка е справка в публичния регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма. Експертите предупреждават, че некатегоризираните заведения крият сериозни рискове както по отношение на различен тип нелоялни практики, така и на безопасността на предлаганите в тях услуги. 

2. Обърнете внимание на вида и категорията на заведението 

Важно е предварително да сте наясно с вида и категорията на заведението, което избирате. Това е така, тъй като въз основа на тази информация вие формирате своите представи и очаквания за обслужването, на което следва да разчитате.

Например в един бар или питейно заведение можете да получите определен набор от услуги, а в ресторант - съвсем друг. Категоризацията също е важна, защото тя е в пряка връзка с качеството на услугата. 

3. Празничните куверти 

Ако сте решили да закупите куверт за заведение, подробно проучете каква е крайната му цена и какви компоненти включва той. Често кувертите са за празнична вечеря и специална програма. Попитайте отделно за всеки един от елементите, които представляват най-голям интерес на вас - от менюто до изпълнителите в музикалната програма и нейната продължителност. 

Необходимо е да знаете предварително дали няма допълнителни услуги, които задължително се включват в пакета, но не са калкулирани в цената му и ще трябва да ги заплатите отделно на място. 

4. Внимавайте за цените и грамажите в менютата

Преди да поръчате в заведение, обърнете внимание дали в менютата са посочени ясно цените и грамажите на предлагания асортимент. Ако са предвидени някакви неясни схеми, по които се формира крайната цена, непременно се обърнете към персонала за разяснения. 

В случай, че ви се струва, че опитват да ви подведат, потърсете управителя и настоявайте да бъдат представени коректно условията. Уверете се, че не нарушават правата ви по закон. При съмнения направете консултация на телефона на потребителя 0700 111 22 или подайте сигнал в Комисията за защита на потребителите. 

5. Как да подадете сигнал, ако правата ви са нарушени?

От каквото и естество да е спорът, преди всичко опитайте да го решите на място със съдействието на управителя и упълномощено от него за целта лице. Това би ви спестило време и неприятни емоции. Ако казусът е по-сложен и не успеете да се споразумеете с търговеца, следващата стъпка е да сезирате контролните органи. 

В случай, че проблемът е свързан с качеството на храната, компетентната институция е Българската агенция по безопасност на храните. Комисията за защита на потребителите може да окаже съдействие в случаите на некоректни практики, свързани с рекламирането на вида и категорията на обекта, обозначаването на цените и представянето на условията, при които се предоставят услугите в заведението. 

Сигнали и жалби могат да бъдат подавани както на телефона на потребителя, така и чрез сайта на Комисията за защита на потребителите и във всяко от представителствата на институцията в страната. За зимния сезон ведомството открива и временни приемни в по-големите ни планински курорти - Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе. 

Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите: До 30 000 лв. е глобата за алкохол менте 

- Г-н Райков, предстоят празници. Много българи ще изберат да ги посрещнат извън дома, в заведения. Как ще гарантирате техните права? 

- Наред с превантивния и ефективен контрол, който упражняваме целогодишно, както и с нашите информационни кампании към потребителите и търговците, през периода декември-януари ние поставяме сериозен акцент върху контрола на услугите. И по-специално на тези, свързани с множеството празници през декември, а и в следващия месец януари. 

Следим офертите на ресторантьори и на различни техни посредници, които предлагат празнични програми в заведения. Обикновено те са с вечеря, със специална програма. Важно е на потребителя да бъде предоставена своевременно пълна и вярна информация за това, което им се предлага. 

- Какво още ще проверявате в заведенията? 

- На първо време и най-важното - да са категоризирани и услугите, които предоставят, да отговорят на притежаваната от тях категория. Да има информация за вида на обекта и тя да е известна предварително за клиентите. Това е много важен момент, който проследяваме и при офертите. 

Да не се допуска например обектът да е категоризиран като питейно заведение, а да се представя като някакъв вид ресторант и да привлича клиенти с надпис от рода на Bar&Dinner. 

Тук рискът е потребителите да бъдат заблудени и да очакват, че имат възможност да вечерят в заведението, а да се окаже, че в него не се предлага храна, а само алкохол. Следим и за това заведенията да разполагат с менюта за предлагания асортимент, в които ясно да са посочени цените и грамажите на ястията и напитките.

- Ще проверявате ли алкохола, който се предлага? 

- Да, контролът върху качеството на спиртните напитки в заведенията също е елемент от тези проверки. Вземаме проби, за да установим дали сервираният алкохол притежава необходимите характеристики за съответния вид напитка. При подобни проверки през лятото установихме четири случая на несъответствие. 

В два от тях се касаеше за разреден алкохол в заведения - джин и водка, които бяха с по-нисък градус от изисквания за съответния вид алкохолна напитка. Други две марки водка се оказаха с многократно завишени стойности по показателите "обща киселинност" и "алдехиди", което променя качеството на алкохола. Там проблемът беше при производителя. Това са нелоялни практики, които се санкционират до 30 000 лв. 

- Редно ли е да се иска 100% предплащане на куверта? 

- Няма забрана за 100% авансово плащане, но за потребителя трябва да е ясно безспорно колко ще плати и какво точно ще получи срещу парите си. Т.е. - каква е крайната цена на куверта и какво включва той, за да не се окаже например, че зарята в новогодишната нощ не е калкулирана в куверта, но задължително ще трябва да се заплати допълнително, защото вече е "изконсумирана".

Виж коментарите (0)

Още по темата (128):
03.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Кметът Николов: Посрещаме 2017-а с надежда и вяра в доброто
01.01.2017 Ето как бургазлии посрещнаха Новата 2017-а година
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).