Как да избягваме риска от аспартам - съвети от диетолог

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:41 / 23.07.2023
690
Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискокалорични алтернативи, може да бъде канцерогенен. Това обявиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този момент не се планират допълнителни лимити за консумация и употреба в хранителни продукти. Причината - аспартамът може да причини здравословни проблеми, само ако се приема в прекомерни количества.

Диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова споделя в интервю за NOVA, че рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Или над 10 кенчета безалкохолно. По нейни думи ако се консумира "инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми"

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем.

"Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители", подчертава проф. Байкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Военнослужещият Калоян Пантаджиев е загиналият моторист от катаст...
Предстои голяма промяна при сделките с имоти
Над 340 000 пенсионери в България продължават да работят на трудо...
Министърът на отбраната за скандала с F-16: Всичко започна от Рум...
Момчето, обвинено за убийството на Магдалена, остава в ареста
Ето как заподозреният за зверското убийство на Магдалена мести би...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).