Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да пестим гориво, когато цената му се покачва?
Автор: Екип Burgas24.bg 19:12 / 30.08.2021Коментари (0)800
©
Как да пестим от гориво, когато цената му се покачва?

Инфлация – страшната дума от 90-те години, водеща до обезценяване на финансовите средства на гражданите. Истината е, че инфлацията, когато е с нисък процент е "здравословна“ за стопанското развитие на всяка развита страна. Когато, обаче започва да се повишава, това се превръща в проблем, който изисква провеждането на политики. Притеснително е, че Българската народна банка прогнозира, повишаване на инфлацията и през идните месеци, а дали политическата криза ще спомогне за изострянето на социално-икономическото неравенство остава висящ въпрос. Все пак основно влияние на инфлационните процеси оказа същественият ръст в цената на петрола на международните пазари. Затова достигаме до логичния въпрос: как да спестим пари като намалим разхода на гориво?

Най-добрият начин да спестите до 100% от разходите за гориво, разбира се, си остава вариантът, при който не шофирате въобще. Макар понякога това да е възможно при кратки пътувания или такива, които не изискват превоз на товар, често пъти не е практична алтернатива. Затова предлагаме някои други идеи, с които икономията не е толкова голяма, но все пак ще се придвижвате с автомобила си, който сте закупили, за да си вършите работа.

Вечна тема за шофьорите, поне у нас, е качеството на горивата. Ще засегнем този въпрос, доколкото той има отношение към икономията и разстоянието, което се изминава с едно зареждане, без претенция за експертиза. А дори и да се обърнем към специалисти за позицията им – то опираме до доверието, което всеки собственик би имал в чуждото мнение.

Реалността е такава, че с времето всеки шофьор на МПС изгражда свое виждане за местата, откъдето предпочита да зарежда. Принципно съществува определена географска обусловеност при цената на горивата и стойността за литър варира както по области, така и в различните населени места, дори когато те са съседни. Така например крайната потребителска цена на горивата в София е по-висока, спрямо Перник и би трябвало да се понижава, колкото повече отивате на юг. Така погледнато, ако заминавате за Гърция, не е добра идея да пълните резервоара до горе още в столицата. Допълнително пълния резервоар ще придаде и повече тежест и ще увеличи разхода. Естествено това няма да доведе до увеличение с 20% на горивото, но все пак именно съчетанието от малки промени могат да окажат действителен ефект върху разхода.

Факт е, че има и бензиностанции, които предлагат горива на малко по-занижени цени от средните. Не се наемаме да коментираме качеството на предлаганите горива там, но като потребител трябва да си зададете въпроса – универсално приложим за всяка стока и услуга: "С какво се компенсира разликата?“. Възможно е например други продукти и услуги предлагани в дадена бензиностанция да са на завишени цени, което да дава възможност за по-атрактивно ценообразуване на основните продукти – горивата. Аналогична е ситуацията с бензиностанции, където цената на бензина и дизела е малко по-завишена. Дали няма да изминете по-дълго разстояние и колата да работи по-добре? Или е търговски трик разчитащ на потребителското поведение – по-скъпото е по-хубаво.

Отговори на тези въпроси бихте могли да намерите и сами като следите изминатото разстояние, спрямо наличното гориво и съобразите средния разход, който разбира се ще варира спрямо градско и извънградско шофиране и интензивността на трафика, дали сте сам или сте общо четирима в колата с пълен багажник, дали се разхлаждате като сте отворили прозорците или разчитате на климатика и т.н., и т.н. С това искаме да покажем, че има редица други фактори, а дори не споменахме техническото състояние на автомобила и ефективната работа на системите, които повлияват на преценката, която бихте направили и трябва да вземете под внимание.

Независимо дали сте активен шофьор, който пътува всеки ден или пък използвате колата предимно през уикендите, но за по-дълги пътувания, препоръчваме ви да се присъедините към възможно най-много програми за лоялност. Дръжте на една ръка разстояние – в жабката, колкото се може повече карти за отстъпки към различните вериги бензиностанции. Ако при всяко зареждате спестявате дори по един лев, а зареждате два пъти седмично, то на месец ще спестите около 8 лв. Може и да не са много, но има и не малко неща, които да закупите с тях, а пък и не е ли по-добре да останат във вашия джоб, вместо да отидат в касата на бензиностанцията?

Възможно е не всяка програма за лоялност да удовлетворява потребителските ви нужди по най-добрия начин, но особено, ако сте сред водачите, които изминават голям пробег със сигурност ще имате полза. Притежателите на членски карти на СБА също ползват отстъпки. 

Следете за продължението на статията, където ще откриете ценни съвети, свързани с управлението на автомобила, които ще доведат до икономия в разхода на гориво, пишат от СБА.



Още по темата: общо новини по темата: 503
22.03.2024 »
11.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
20.02.2024 »
18.02.2024 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: