Как да разберем, че страдаме от недостиг на витамин D?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:10 / 25.04.2023
397
Лекарите твърдят, че дефицитът на витамин D допринася за много кожни усложнения, някои се появяват по брадичката, челото и бузите.

Витамин D е мастноразтворимо вещество, което се произвежда от тялото и се намира в определени храни; изобилието му е от решаващо значение за поддържането на редица биологични процеси в организма. Изпитвайки дефицит на витамин D, хората често се оплакват от обща умора в резултат на загуба на мускулна сила. Малко хора знаят, че липсата на този витамин може да доведе и до кожни усложнения, каза в интервю д-р Клеър Морисън.

Позовавайки се на данни от изследвания, лекарят каза, че липсата на витамин D корелира с повишаване на възпалителния маркер С-реактивен протеин. Възпалението може да засегне и кожата, а предупредителен знак за важен дефицит на витамин ще се появи по бузите, брадичката и челото, казва д-р Морисън.

"Кожата може да се възпали, причинявайки сухота и сърбеж. Един от признаците за недостиг на витамин D е сухата, сърбяща кожа на лицето, която може да стане особено груба и чувствителна в области като бузите, брадичката или челото“, обясни експертът.

Лекарят добави: В някои тежки случаи хората с дефицит на витамин D могат да развият екзема, за която се смята, че е тясно свързана с дисфункция на имунната система. Съществуват и научни доказателства, че липсата на този витамин е свързана с предразположеност към псориазис, атопичен дерматит.

Лекарят припомни, че най-точният начин за определяне на евентуален дефицит на витамин D е кръвният тест.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).