Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да реагираме, когато станем свидетели на катастрофа?
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 10.05.2023Коментари (0)403
©
Често ставаме свидетели на пътно-транспортни произшествия. Със затопляне на времето движението по пътищата става все по-интензивно и разнообразно – освен леки и тежкотоварни автомобили, в трафика се включват и мотоциклети, скутери, велосипеди, тротинетки и други, пише dariknews.bg. Как трябва да реагирам при инцидент? Отговори дава д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА.

- "В оказването на първа долекарска помощ на пострадал при катастрофа има железни правила. Най-важно е да запазим самообладание и да не изпадаме в паника".

- "Първото нещо, което трябва да направите е да обезопасите мястото на инцидента. Отбийте автомобила си вдясно извън пътното платно, изключете двигателя, пуснете аварийните светлини и поставете триъгълен знак зад пострадалия автомобил на достатъчно голямо разстояние. Така другите участници в пътното движение ще спрат навреме и няма да подложите на риск собственото си здраве! Огледайте внимателно мястото на инцидента за изтичане на гориво, пушек, пламък, електрически кабели и искри и едва когато се убедите, че е безопасно, пристъпете към оценка на пострадалите. В случай, че автомобилът е заключен, изберете най-отдалечения прозорец от пътниците и го счупете".

- "Пребройте хората в автомобила и проверете всички ли са в съзнание? Ако има хора, които не са в съзнание, проверете техните пулс и дишане. Проверете устата и гърлото им за погълнати предмети, след което внимателно огледайте главата, шията, ръцете, тялото и краката за наличието на рани и кръвотечение. При наличие на активно кървене, направете незабавно компресивна превръзка с подръчни средства (чиста кърпа, риза или част от дреха). Помнете, че спирането на кръвозагубата в първите минути след инцидента е решаващо за живота на пострадалия!".

- "Подайте сигнал на телефон 112, след като сте установили броя на хората и тяхното състояние".

- "Не местете тежко пострадалите, които сами не могат да напуснат превозното средство. Това е работа на екипа на специалистите от "Бърза помощ". При травми в областта на шията и гръбначния стълб и преместване от немедицинско лице могат да настъпят трайни увреждания. Изключение от това правило е ситуация, при която има непосредствен риск от експлозия или пожар на мястото на инцидента.

Когато пострадалият е моторист, не сваляйте каската му – съществува риск от увреждане в областта на шията. При наличие на фрактури на крайниците – те трябва да бъдат шинирани временно с подръчни средства (бинт, колан, клони, дъска и други). При активно кървене отново трябва да се направи компресивна превръзка и повдигнете краката малко по-високо от главата. Така ще подобрите мозъчното кръвоснабдяване.Подържането на постоянна телесна температура също е важен фактор в превенцията на шока (при дъжд и студено време – затопляне с одеяла и дрехи, при горещо време сянка и охлаждане)".

- "Осигурете безпрепятсвен достъп на екипа на "Бърза помощ" до мястото на произшествието за започването на активна ресусцитация и незабавен транспорт на пострадалите до най-близкия спешен център. Не забравяйте като лице първо, пристигнало на мястото на инцидента, да информирате парамедиците/лекарите какво сте свършили до момента".

- "Успокоявайте и окуражавайте пострадалите. Кажете им, че ще останете с тях колкото е необходимо – до пристигане на спешните екипи".

- "Винаги карайте със съобразена с пътната обстановка скорост и спазвайте дистанция. Любителите на високите скорости никога да не забравят, че за разлика от автомобилите, мотоциклетите нямат въздушни възглавници, предпазни колани и купе, което да ги пази".

От години екипите на ВМА, в партньорство с най-голямата мотоорганизация Sofia Riders, организират курс за първа помощ за любителите на високите скорости. Тази година, след 3-годишно прекъсване поради COVID-пандемията, курсът ще бъде възобновен и ще се проведе на 13 май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: