Как е влязъл коронавирусът в България?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
09:19 / 16.03.2020
2029
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество“, това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса.

По думите му това, че профилът отговаря на очакваното, е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни. "Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини“, каза д-р Кунчев пред БНР.

"Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки. Не може да се подценява коронавирусната инфекция. Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни.  Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях“, поясни той.

Д-р Кунчев поясни, че в момента сме една от най-слабо засегнатите европейски страни, но сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. Той отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса.

"Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам хората да знаят, че има хора, които работят много всеотдайно и без почивка, за да смекчим удара и да спасим нашите близки“, каза д-р Ангел Кунчев.

Виж коментарите (8)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).