Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как полицията се “подлюти" със спрей, докато се опитваше да спре протестиращи
Автор: Екип Burgas24.bg 18:39 / 18.03.2019Коментари (0)1299
©
Полицаите, които сами се обгазиха със спрей, са го използвали срещу протестиращите, за да не ги сгазят. Това стана ясно от пресконференция на СДВР, където дадоха обяснение за случая, който стана хит в социалните мрежи.

"Мероприятието не е съгласувано със Столична община. Броят на протестиращите е бил около 250 души, които не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицията и самоволно са тръгнали по улиците на София. Същите са били наблюдавани с видео контрол и след като са пристигнали пред Министерски съвет, е видно, че не е имало никаква организация от тяхна страна, държали са се доста грубо и вулгарно и към полицейските служители, и към журналисти. От създадената ситуация по време на протеста, за да няма никакво съприкосновения , е използван лютивият спрей“, заяви началникът на Охранителна полиция Борислав Муеров.

"В целия свят това е процедура, за да няма пряк допир с протестиращите. Това е най-добрият вариант, за да няма използване на физическа сила. Използването на лютивия спрей е регламентирано в Закона за МВР в член 85. На фона на този член има издадена и наредба от 2017 година за използване на сила и помощни средства. Тези химически вещества са предназначени за намаляване на възможността на заплаха от страна на такива протестиращи спрямо полицейски служители и полицейска техника“, обясни Муеров.

Той разказа как се с стигнало до ситуацията, при която използването на лютивия спрей разплака и служители на реда. Групата е започнала броене от 10 надолу и след приключване на броенето са се насочили към полицейската техника на булевард "Дондуков“. С масовото бутане на протестиращите към полицейски автомобил със загасен двигател, на ръчна спирачка, в който е имало полицейски служител, са изместили автомобила с няколко метра той и е спрял до съседния полицейски автомобил. След това водачът е предупредил протестиращите с полицейска сирена, като е мислел, че това ще ги респектира, но това не е дало ефект. Имало е трима-четирима протестиращи, които са били притиснати от задната част на протеста към автомобила. Описано е образно, че са изхърквали от натиска.

"Тогава, за да не се допускат по-тежки инциденти, служителят е използвал този лютив спрей. Самата обстановка и местоположение на сградата са в доста променящи се атмосферни условия, има течение, вятър. Течението се е обърнало и се получава тази ситуация, че всички са пострадали от този лютив спрей. Пораженията не са тежки, имало е леко дразнене на горните дихателни пътища, но след измиване и с вода, след това ситуацията се е нормализирала“, заяви началникът на Охранителна полиция.

"Много по-добре е това, което е станало, от това да има някой затиснат от протестиращите“, подчерта той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: