Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как работи депозитът и каква е разликата със спестовната сметка?
Автор: Екип на Burgas24.bg 08:00 / 17.05.2023Коментари (0)2710
©
Знаем, че можем да спестяваме по много различни начини – като започнем от касичката в детските години и стигнем до банковите спестявания на порасналите. Замисляли ли сте се, че има разлика между спестовна сметка и депозит и знаете ли каква точно е тя?  За да ни разкаже с подробности как точно работи депозитът и какво го отличава от спестовната сметка, се срещаме с Адриана Славова, Експерт връзки с клиенти в ПроКредит Банк.

- Какво представлява депозитът и какво - спестовната сметка?

- Депозитът мога с едно изречение да определя като дългосрочни спестявания, които са инвестиция с гарантирана доходност. При тази услуга клиентът влага определена сума в банката и я заключва за определен период, а в неговите рамки получава годишна лихва. За разлика от останалите банки, в ПроКредит Банк лихвата се получава на месечна база по разплащателната сметка, което означава допълнителни сигурни средства всеки месец от сделката за депозита.

Спестовната сметка се открива заедно с разплащателната сметка на всеки клиент в ПроКредит Банк. Гъвкавостта е нейното най-голямо предимство - в нея могат да се внасят и теглят средства по всяко време. Лихвеният процент на спестовната сметка е по-нисък от този на депозита, което я прави подходяща за по-динамични спестявания,  като заделяне от месечната заплата например.

- А можем ли да работим с двете сметки едновременно?

- Разбира се! Аз препоръчвам това на нашите клиенти. Както вече казах, при двата варианта става въпрос за различен обем на спестяванията и различни цели, за които се спестява. Но двете сметки могат и да се съчетаят – спестовната да допълва депозитната. И по-точно – в периода на депозита си може да заделяте планирани средства по спестовната си сметка. На падежната дата на депозита, с един клик в онлайн банкирането на ПроКредит Банк, може да прехвърлите избраната сума от спестовната в депозитната сметка, за да я увеличите. Съответно така увеличавате и сумата, която печелите от лихвата. Ако не искате да чакате датата на падеж, винаги може да отворите напълно безплатно втори депозит.

- Какво се случва, ако искаме да изтеглим парите си от депозита по-рано и какво се случва с тях, докато са в банката?

- Сумата по депозит може да бъде изтеглена само на падежна дата. Това е и най-сигурният начин за спестяване – пазим парите си от самите нас за необмислени покупки и харчове. Ако все пак се наложи да изтегли средствата си, клиентът ще загуби своята лихва. Докато парите се съхраняват на депозит в банката, те се използват за кредитите, които тя отпуска. В ПроКредит Банк всеки вложител може да бъде сигурен, че парите му се използват за финансиране на иновации, природосъобразни решения, проекти с бъдеще и най-вече смисъл. Целевото финансиране е основен приоритет за немската банка, която е на пазара в България вече над 22 години. ПроКредит Банк не финансира дейности, включени в Изключващ списък, които могат да имат негативен ефект върху социалната или околната среда.

- А как можем да сме сигурни, че парите ни са защитени дори и да се случи нещо с банката?

- ПроКредит Банк е сигурна и стабилна немска банка, а всички банкови дела и институции са подчинени на строги финансови закони както от самата държава, така и от Европейския съюз. В случая с депозитите има законова регулация от Фонда за гарантиране на влоговете. Това значи, че всички сметки, по които има налични средства, се гарантират в размер до 196 000 лева.

- Спестовната сметка FlexSave е част от всяка разплащателна сметка в ПроКредит Банк. А как можем да отворим депозитна сметка?

- Точно така - с всяка разплащателна сметка клиентите ни получават безплатна спестовна сметка. Депозитът също е напълно безплатен и може да бъде открит по всяко време само с един клик от онлайн банкирането към всяка разплащателна сметка. Всеки потребител следи лесно и бързо падежната дата и вижда приходите от лихвата си изцяло онлайн.

***

Ако смяташ, че дългосрочното спестяване с гарантирана месечна печалба е правилното решение за теб, виж условията на депозитите в ПроКредит Банк.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: