Как се заплаща работата на 27 декември?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:24 / 01.12.2017
1951
27 декември 2017 г. е неприсъствен ден, съобщиха от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Оттам припомнят, че според Кодекса на труда, "когато официалните празници по ал. 1, с изключение на великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени".

Празничните дни за коледните празници са 24, 25 и 26 декември. А 27 декември е неприсъствен, поради факта, че 24-ти съвпада с почивен ден - неделя. За празничен ден във връзка с новогодишните празници е обявен само 1 януари, който е понеделник.

При работа на 27 декември заплащането е като в почивен ден. Размерът, с който трябва да бъде увеличено дневното възнаграждение, зависи от начина на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали човекът работи на ненормиран работен ден.

Във всички случаи - независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение. Самият начин на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали служителят работи на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на извънредния труд, положен в празнични и почивни дни.

Ако работното време се отчита подневно или човек работи на ненормиран работен ден, положеният труд в празнични дни винаги е извънреден и също се заплаща със 100% увеличение. Така работникът или служителят трябва да получи увеличение на дневната си надница в четворен размер - удвоен размер на трудовото възнаграждение за работа на официален празник и удвоен размер за положения извънреден труд. Работата за тези хора в почивни дни, в случая и на неприсъствения 27 декември, също е извънреден труд. В този случай обаче надницата се увеличава с минимум 75% - само за положения извънреден труд.

При сумирано отчитане на работното време извънредният труд се изплаща с 50% увеличение, но едва в края на периода, ако бъде отчетено полагането му. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд и съответно той не се заплаща с увеличение.

За работа в дните на официални празници работниците и служителите, за които е въведено сумирано изчисляване на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си възнаграждение, т.е. не по-малко от две надници. При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът не предвижда увеличение на възнаграждението.



Източник: Нова тв

Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
09.01.2018 Що за късмет? Разтопена монета в новогодишната баница (ВИДЕО)
05.01.2018 Зимен Кръстовден е, свършват "мръсните дни"
29.12.2017 Голямото пътуване около Нова година започва, АПИ с важна информация
28.12.2017 ЕВН: Най-много ток е изразходен на 23 декември вечерта
28.12.2017 Бургас посреща Нова година с песни и танци на площад “Тройката"
24.12.2017 Без таксита довечера и в новогодишната нощ?
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).