Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви са шансовете да се състави правителство?
Автор: Екип Burgas24.bg 22:31 / 17.08.2021Коментари (0)1257
© БТА
Днес беше първият ден, в който президентът проведе серия от консултации с парламентарно представените партии преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство, след като "Има такъв народ" върнаха своя.

"Българският народ посочи на 11 юли ИТН за партия победител. Те отказаха да носят тази отговорност, И всички, които се обявиха "да изчегъртаме ГЕРБ, а после ще видим", сега е време да носят отговорност, категорична бе Атанасова.

"Трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарна партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което, странно защо, също ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние бяхме обвинявани". Това заяви Виктория Василева, заместник-председател на ПГ на ИТН, след консултациите на представителите на парламентарната група при президента днес. В отговор на въпрос тя каза, че на срещата не е обсъждан варианта служебното правителство да остане с третия мандат.

"От президента зависи дали служебните министри могат да станат и редовни такива, заяви лаконично лидерът на БСП Корнелия Нинова преди консултациите с Румен Радев за съставяне на правителство. На излизане от Президентството тя заяви, че няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат. На въпрос Нинова уточни, че, ако президентът реши да даде третия мандат на БСП, БСП ще поиска среща с него, за да говорят за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него и зависи от личния избор на всеки от тях, допълни лидерът на БСП.

Румен Радев заяви по време на срещата с левицата, че пада голяма тежест върху третия мандат и за това трябва отговорност и конструктивност. Преди малко ГЕРБ-СДС потвърдиха, че те ще върнат веднага втория мандат след неговото връчване. Това поставя в голяма тежест третия мандат, Радев. Той допълни, че разчита, че БСП ще продължат да търсят ясен хоризонт на вземане на решения за нормализиране на политическия диалог в 46-тия парламент.

Утре консултациите при президента продължават с участието на ДБ, ДПС и ИБГНИ.

 

Консултациите по връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет са с предизвестен край, коментира bTV.

Връчването на втория мандат може и да отнеме време след заявката на Румен Радев, че очаква първо актуализация на бюджета.

След като и ГЕРБ-СДС върнат мандата, основният закон дава само седмица на държавния глава да прецени на коя трета парламентарно представена сила да връчи мандат - БСП, ДПС, ДБ, ИБГНИ, като това може да не е третата по големина.

Неуспехът и на третия мандат би означавал нови, трети за годината парламентарни избори. Ако се процедира добросъвестно и стъпките се изпълняват без умишлено забавяне, е възможно следващият вот да бъде най-рано в края на октомври.

На теория може да се стигне до избори 2 в 1 - парламентарни и президентски в един ден. Ако има нови избори, президентът може да остави сегашното служебно правителство да управлява в същия състав, но с нов указ.

Радев обаче няма право да разпусне парламента в последните три месеца от мандата си, т.е. от 22 октомври нататък. При тази хипотеза бихме имали служебно правителство и действащо Народно събрание, казват конституционалистите.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: