Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви са здравословните ползи от кърменето?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 02.08.2023Коментари (0)387
©
Седмица на кърменето се провежда във Варна. Тя е по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицинския университет в морския град.

Специално за читателите на Varna24.bg доц. д-р Наталия Ушева, д.м., зам.-декан на факултет "Обществено здравеопазване" в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна представи любопитни данни за темата кърмене.

Кърменето е тема от значителен обществен интерес и здравните, личностните, социалните, икономическите и екологичните му ползи се изтъкват както в обществения, така и в научния дебат. В последните десетилетия концепциите по отношение на кърменето се завръщат към същността му на биологична норма и на източник на уникални хранителни, растежни и имунологични фактори, създадени в тялото на конкретната майка за конкретното бебе – абсолютно незаменими за оптималното развитие на незрелия организъм.

Множество научни изследвания откриват значими връзки между наличието и продължителността на кърменето и физическото, психологическото и социалното благополучие както в детска, така и в зряла възраст. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск за развитие на стомашно-чревни, респираторни и ушни инфекции. Кърменето понижава с 50% риска от Синдрома на внезапна детска смърт (СВДС) в ранните месеци на живота. В дългосрочен план според значително количество научни данни кърменето има пряка връзка с превенцията на редица социално значими заболявания както при бебето (астма, екзема и някои алергии, затлъстяване, диабет тип 2, левкемия, сърдечно-съдови заболявания), така и при майката (рак на гърдата, рак на яйчниците, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания).

Съществува и набор от емпирични данни, които намират връзка (макар и по-малко категорична) между кърменето и когнитивното и социално-емоционалното развитие в ранна детска възраст, от една страна, психологическото благополучие на майката, от друга, и добрата връзка майка-бебе, от трета. Кърменето си остава един от благоприятстващите фактори за когнитивното, емоционалното и личностното развитие на детето и за способността за изграждане на трайни и сигурни отношения със значими фигури в по-късните етапи от живота, въпреки важността и влиянието на много други фактори за тези социално-психологически аспекти.

В глобален план кърменето може да допринесе за избягване на над 800 000 смъртни случая годишно на деца под 5-годишна възраст и 20 000 смъртни случаи на жени годишно от рак на гърдата. В екологичен аспект кърменето е един от най-устойчивите елементи на хранителната система – естествено възобновяемо, без отделяне на въглеродни емисии и генериране на отпадъци.

Икономическите фактори в подкрепа на кърменето също имат значима роля както за семействата, така и за обществото. Според изследване на Световната банка усилията за насърчаване и защита на кърменето струват около 0,6 милиарда долара годишно в световен мащаб, а потенциалната икономическа възвръщаемост е около 30 милиарда долара годишно през следващите десет години, т.е. става дума за възвръщаемост до 35 долара за всеки 1 долар, инвестиран в програми за насърчаване и защита на кърменето. Изборът на майките да кърмят нараства в сравнение с преобладаващите тенденции за изкуствено хранене през втората половина на ХХ век. Това явление е в пряка зависимост от развитието на политики в подкрепа на кърменето в световен мащаб в последните десетилетия и от увеличаващата се и все по-широко популяризираща се информация по отношение на ползите от кърменето. За справянето с трудностите в началото и в хода на кърменето обаче има необходимост от нови подходи. В развитите държавинарастващата урбанизация и други социални промени са довели до това традиционните модели за предаване на знания, умения и добри практики да отстъпят и на тяхно място да се изграждат нови механизми и системи за подкрепа на кърмещите майки.

Световната седмица на кърменето стартира вчера и ще продължи до 7-ми август. Тя е по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицинския университет във Варна със съдействието на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване. Тази година темата е: "Да направим така, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка!“ 

Целта на кампанията е популяризиране на най-добрите практики за подкрепа на кърменето на работното място и възможностите за подпомагане на млади майки като отпуск по майчинство за минимум 18 седмици и повече от 6 месеца и приспособяване на работното място след този момент. Данните сочат, че близо половин милиард работещи жени в света не получават право да ползват отпуск по майчинство, а много повече се оказват без подкрепа за кърменето, когато се върнат на работа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ЕВРО 2024
Мюсюлманите честват Курбан байрам
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: