Какво да очакваме за гражданската отговорност?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:11 / 27.01.2023
485
Министерството на финансите не се е отказало от идеята си да направи промени в Кодекса на застраховането, срещу които застрахователите имаха възражения. 

Преди повече от месец браншът даде пресконференция, на която обясни притесненията си от промените и обяви, че те ще доведат до драстично поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност“, припомня businessnovinite.bg.

В отворено писмо от днес Йоана Лалова от Европейски транспортен клъстер казва, че искането на министерството е да се наложи безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация.

"Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, ще доведе до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", стойността на която може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро "Зелена карта" и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани", казва Лалова. 

Според бранша цената на застраховката може да стигне 1000 лева. 

 "Твърденията на министерството, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината", се казва още в писмото.  

"По време на работна група министър Росица Велкова пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители обяви, че има потвърждение от ЕК за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към Еврозоната. Видно от представените днес електронни комуникации, че едва вчера след края на работната група е изпратено запитване до служител на ЕИОПА и е получен отговорът днес от лице, неоторизирано да отговаря от името на ЕК нито от друг европейски орган имащ отношение към присъединяването на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под съмнение всички нейни действия. Решение на Европейския съд изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата "Зелена карта", да бъдат включени в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината", казва още Йоана Лалова. 

Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).