Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво е качеството на храната, която ще сложим на трапезата за Великден
Автор: Георги Иванов 09:58 / 26.04.2024Коментари (0)1151
© илюстративна
Ако си купите месо директно от производител в Турция за празниците и си го пренесете до България за лично ползване, няма как да има държавна гаранция, че то е безопасно. Това каза Бистра Иванова, началник отдел “Контрол на храните и граничен контрол", областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в София, в “Денят на Фокус" на Радио "Фокус". Под 20 кг закупено месо като количество в тези случаи не се приема като търговска сделка и не подлежи на проверка, поясни Иванова.

“В другите случаи контролът на месото с произход от трети страни започва на границата. То обхваща 3 вида проверка и проби от месото - няма пратка на пазара ни, която да не е минала през тази процедура", поясни Иванова.

“Ако месото е закупено от частни лица от Турция и си го пренесем в багажника на автомобила за лична консумация, няма как БАБХ да гарантирам за качеството му.Когато такова месо отиде обаче в търговска мрежа,вместо на масата вкъщи, ако колегите го открият в магазина без нужната документация, го насочват за унищожаване. Така се прекъсва незаконната търговия. Месото трябва да носи печат - гаранция, че при месодобива е извършен преглед в присъствието на ветеринарен контрол. Този печат е здравна гаранция", обясниха от БАБХ.

На мястото на излагане за търговия трябва да е посочена страна на произход на месото. Ако месото е било размразено и се предлага като охладено, трябва да е изрично написана датата на размразяването му, добави Иванова.

“От 8 април до момента са иззети 17 проби яйца, на които е извършен лабораторен анализ. От тях няма нито една партида с отклонения, така че те са напълно безопасни", успокои потребителите събеседникът.

Върху кората или самите яйца се поставя печат с код - първо цифра, която значи какъв вид отглеждане е приложено. 0 означава биологично, 1 - свободно, 2-подово отглеждане, 3-клетъчно, каза още Иванова. Следват 2 латински букви за страната на произход. Има 5-цифрен код, който указва областта на произход и регистрационния номер на производителя.

Инспекторите на БАБХ в момента проверяват всички магазини, складове и магазини за обществено хранене в засилен порядък заради предстоящите празници. Това са традиционни проверки по повод Великден. Сега акцентът е върху присъстващите на трапезата храни - боите за яйца, яйцата, козунаците и агнешкото.

Получени са сигнали за продажба на козунаци без етикет, понякога и онлайн. БАБХ поддържа регистър за всички търговци от разстояние - всеки може да направи справка,преди да си купи продукт онлайн, дали

платформата е регистрирана и съответно контролирана. Списъкът е на сайта на Агенцията, предупреди Иванова.

0700 122 99 е националният горещ телефон на Българска агенция по безопасност на храните. Там се подават сигнали за нередности от цялата страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: