Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво означават цветните ивици и точки върху автомобилните гуми?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:03 / 11.11.2022Коментари (0)450
Всеки шофьор, който поне веднъж в живота си купува нови гуми, трябва да е обърнал внимание на любопитния факт, че по повърхността на гумата има странни многоцветни ивици. В зависимост от марката гуми може да има различен брой от тях, освен това ивиците на различните гуми могат да се различават в набор от цветове. Какво е предназначението на тези цветни ленти, разказват от AutoMedia.

Многоцветни ивици, нанесени върху гумите в областта на протектора - или върху самия протектор, или вътре в каналите на гумата е неразделна част на "гумената“ маркировка. Днес автомобилните гуми се маркират с набор от три обозначения. И така, първият начин за маркиране са вече споменатите многоцветни ивици на протектора. Те се прилагат фабрично, след като гумата се оформи финално, като това става с помощта на специална машина. Тези ленти са много важни за складовите работници както в самия завод, така и в търговските обекти. С тези ленти може бързо да се идентифицират едни и същи гуми от същия комплект.

Вторият начин за маркиране на гуми е да нарисувате число, оградено в кръг, квадрат, ромб и др. Най-често такава маркировка се очертава с бял кант и се нанася върху страничната повърхност на гумата. Това е печатът на отдела за технически контрол (ОТК). С други думи, знак за контрол на качеството. Конкретна цифра е кодът на служител, който отговаря за освобождаването на определена група стоки. В този случай е възможно да се идентифицира самоличността на лицето, което е одобрило гумата.

Третият важен елемент от маркировката на гумите са кръгли точки (петна) с диаметър 5-10 mm. Най-често те се нанасят върху външната странична повърхност на гумата. Петната могат да бъдат червени, зелени, жълти, бели и много други цветове. Това е друга фабрична маркировка, която не представлява никаква стойност за обикновения потребител. 

Различните цветни точки показват типа гума. Освен това всеки производител има свой собствен набор от цветови кодове. Такива точки показват и най-тежката част от гумата. Когато автомобилите са току-що сглобени и "обути" за първи път, се препоръчва мястото с точката да се съпостави с вентила на колелото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: