Какво си казаха папа Франциск и Ивелина Василева за опазването на околната среда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:01 / 02.05.2019
4099
"Предстоящото посещение на папа Франциск е сред важните събития за страната ни и знаково за католическата общност. Той е един от най-силните гласове по света, подкрепящи опазването на околната среда и борбата с измененията на климата. Неведнъж е отправял послания към световните лидери по темата. Според него "всяка вреда на околната среда, вреди и на човечеството“. Това коментира кандидатът за евродепутат Ивелина Василева по повод предстоящата визита на главата на Римо-католическата църква в България на 5 и 6 май в София и Раковски.

Тя припомни, че папа Франциск даде своята подкрепа и за приемането на Споразумението срещу климатичните промени в Париж.

"На 16 септември 2015 г., като министър на околната среда и водите аз и г-н Гуджеров – тогава зам.-министър в екипа ми, а сега кмет на община Раковски, имахме честта да присъстваме на аудиенция при Негово Светейшество за всички ресорни министри от ЕС. Три месеца преди ключовия форум в Париж, папа Франциск насърчи 28-те министри на околната среда да засилим усилията за приемане на споразумението за климата. "От моя страна и на Светия Престол няма да липсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на вика, който издига Земята, така и на вика на бедните“, каза тогава папата. По време на тази запомняща се среща той допълни още , че "околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас“, припомни Василева. На 22 октомври 2016 г. българският парламент ратифицира Споразумението срещу климатичните промени, което влезе в сила на 4 ноември 2016 г.

В момента в град Раковски тече подготовка за 6 май, когато жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". "Оценявам колко вълнуваща и запомняща е предстоящата среща за цялата католическа общност. В навечерието на посещението, искам да пожелая успех на кмета на Раковски Павел Гуджеров, който с професионализъм и желание работи за добрия живот и облик на общината“, допълни още Ивелина Василева.

В своята предизборна кампания кандидатът за евродепутат отново залага на каузите свързани с опазване на околната среда.

"Високите екологични стандарти са предпоставка за здраве и добри условия на живот. Фокусът ни е подобряване качеството на атмосферния въздух, чистотата на водите, опазването на Черно море и не на последно място – ограничаване употребата на пластмаса, която е основен замърсител на водните басейни“, коментира Василева, която е председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).