Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калина Константинова е поискала оставката на ръководството на "Български пощи"
Автор: Цвети Христова 13:30 / 03.05.2022Коментари (0)855
© Sofia24.bg
В Министерския съвет се проведе брифинг на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова на тема - ситуацията в "Български пощи“, предава репортер на Sofia24.bg. Припомняме, че хакерска атака парализира работата в "Български пощи“.

Като принципал на "Български пощи" - Константинова е поискала оставките на  изпълнителния директор и на целия състав на съвета на директорите.

"Твърдо сме решени да спасим Български пощи и да ги въведем в 21-и век.

"Български пощи" са основен преоритет на това управление. Имаме нов проект за 100 млн. лева, който е одобрен. Проектът за над 100 млн. лв. за модернизация и дигитализация на "Български пощи", който с моя екип разработихме и включихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е най-стратегическата и мащабна инвестиция в "Български пощи" за последните 30 години, и е ключов за спасяването и промяната на "Български пощи".

Преди нашата намеса, в последните години, инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани. "Български пощи" са единственото лице на държавата за хората. Недопусстимо е да имат куриерски услуги под 2 процента пазарен дял", заяви Константинова.

"Дружество систематично е водено към фалит. Държавата е била не майка , а мащеха за това дружество. Отчита загуби от 13 млн. лева загуба през 2021 година. Мениджмънтът не е полагал усилия това да се промени. Директорският състав не е бил променян в последните 6 години , въпреки текучеството на служители. Те все още не доставят доврата и половината от пратките пристигат навреме. Пощите в Германия и Франция са национална гордост, а у нас са повод за подигравки и вицове, повод за срам", добави още тя.

"Дружеството е било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от управлението на на ГЕРБ. "Български пощи" е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас - разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места. Въпреки това "Български пощи" има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%", отбеляза Калина Константинова, а "Български пощи" разпорагат с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар.

Припомняме че, на 4 април, понеделник, сървър на “Български пощи" е бил компрометиран и са инсталирани няколко инструмента за разгръщане на кибератака отвътре. Атаката, обаче, не е била активирани веднага. На 5 април, вторник, чрез инсталираните инструменти е бил разпространен криптовирус върху избрани сървъри в информационния център на пощите и работни станции в много пощенски станции. Използвани са специфични техники, за да се заобиколи и деактивира антивирусния софтуер.

Според доклада, в кода на криптовируса има вградена логика, която го задейства по специфична команда. Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики. На 16 април събота, вирусът е активиран и всички системи са поразени. Не може да се изпращат и получават пратки. Не може да се плащат сметки. Не може да се изплащат пенсии и великденски надбавки. Експерти по киберсигурност, работят денонощно за анализ на атаката, проверка на всички засегнати устройства, системи и бази данни, и паралелно - за пресъздаване или преинсталиране на всички системи и възстановяване на данни върху инфраструктура на Държавния облак.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: