Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Калоян Методиев: Съседна Румъния ни демонстрира колко жалко е българското президентство и правителство
Автор: Йоланда Пелова 11:05 / 07.11.2022Коментари (0)494
©
Политологът Калоян Методиев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Съботно-неделните дни бяха изпълнени отново с политическо говорене. Какво ще се случи на политическата сцена, пренареждат ли се картите? Казвам добро утро на политолога Калоян Методиев, с когото ще си поговорим по темата. Г-н Методиев, каква заявка дават към настоящия момент партийните лидери?  


Държат се близо до избирателите си, с оглед на възможността да има нови избори. Дебнат се никой да не бъде обвинен, че заради него не може да се състави кабинет и се отива на нови избори. Позиционират се спрямо президентството, което овладя цялата държава, и трябва да обяснят на избирателите си защо едни се подчиняват, други си мълчат, трети се съпротивляват на разрушаването на принципа на разделение на властите. В общи линии, това е, което се случва в последните дни. 

Преобладаващите мнения за въпросната среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ е, че това е крачка към съставяне на правителство, въпреки че Борисов и Петков отричат. На какво мнение сте вие, възможна ли е коалиция между двете политически формации или по-скоро това е някаква PR акция? 

Тази среща беше изненада. От ръководителите на ПП идват разнопосочни сигнали – с Плевнелиев ли е уговорена, с Десислава Атанасова ли. Това обърква и намалява възможностите за предвидимост и анализ на действията им. Дали е мислена стратегия за коалиция, или липса на дисциплина, не мога да кажа. Със сигурност разнопосочните сигнали доминират в момента. А колкото до възможността да се състави реално такава коалиция, явно има група в ПП, която го иска. Това потвърди вчера депутатът им Дунчев – "жадни за власт“ ги нарече. Показателно е, че Борисов не отива, а това беше първото условие, за да има среща между двете партии. 

Да, т.е. имаме разцепление в "Продължаваме промяната“ вече. 

Да, точно така. Същевременно не спряха да се нападат, по медиите отиват да си говорят. Почва да изглежда като уговорена среща след училище да се бият. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че по-скоро се надява на третия мандат. Това той каза на пресконференция в съботния ден. Бяга ли от отговорност Борисов според вас? 

Той се бори да излезе от изолацията. Очевидно не може с неговия мандат да се случи. Същевременно търси и реванш спрямо ПП. Същевременно не иска и да е виновен за отиване на нови избори. А пък в крайна сметка той има най-много ресурси да отиде отново на избори и да доизтощи останалите политически участници. Гледам, че се сближиха неимоверно и с президента, който пък контролира изборния процес, като Брежнев и Хонекер си станаха. Т.е. имаме всички условия Борисов може би да иска да се ходи на нови избори. 

Да, Борисов отново похвали президента, да, през съботно-неделните дни. Със 125 гласа "за“, знаете, депутатите гласуваха на първо четене връщането на хартиената бюлетина и в секциите над 300 души, за да може на следващия вот да се гласува по избор – с машини или с хартиени бюлетини. Г-н Методиев, добър ход ли беше това? 

Да, това е европейско решение. Това е поемане на отговорност и исторически момент, защото нещата с машините излязоха от контрол. Давам ви един пример. ЦИК даде указания на комисиите в цялата страна да преброят отрязъците от машинното гласуване, пуснати в урните по партии, и да ги сравнят с машинния протокол, за да се види има ли разлика между това, което излиза като краен резултат, и отрязъците. Повече от месец – днес сме 7 ноември, след изборите още няма проверка на резултатите. ЦИК все още не са обявили резултата. Крие ли се нещо? Напасват ли се резултати? Напомням, че на машини в три области в страната по време на изборния ден излезе надпис "Дневникът е подправен“ – някой го е писал, софтуерът е пипан, не е от Космоса дошъл тоя надпис. Т.е. с всеки изминал ден съмненията за машините нарастват. Давам ви пример – Германия и Холандия, които отрекоха и премахнаха машинния вот, защото много тясна група контролира и разбира процесите, а няма контрол от обществото. Т.е. не може да лекуваме една болест, която при нас беше изборният процес с хартия, невалидните бюлетини, с една още по-голяма, което се случи. Така че приветствам връщането на хартиената бюлетина с нови форми на контрол – видеонаблюдение, преброителни центрове по региони.  

Казвате, че все още нямаме резултат от това, но кой трябва да бие камбаната в случая? Никой не се притеснява като гледам. 

Ами току-що я бихме. Надявам се и други да я поемат. Обществото трябва да говори по тоя въпрос. Видяхме, и на последната социология по този въпрос, че обществото е разделено – 47 на 48%. Т.е. ние трябва да дадем възможност и на двете групи да бъдат представени в тоя процес. 

Г-н Методиев, в политическото говорене се прокрадват думи като "пазаруване“ – едни обвиняват други, че са си пазарували депутати, трети си пазаруват и изтребители за милиарди. Знаете, че парламентът реши в петък с голямо мнозинство България да закупи още 8 изтребителя F-16 от САЩ. Как ви звучи, че за 16 нови машини България ще даде около 4,6 милиарда лева, а в същото време съседна Румъния официално подписа договор за придобиването на 32 изтребителя F-16 "втора ръка" от Норвегия за 388 милиона евро? 



Съседна Румъния ни направи показно и ни демонстрира колко жалко е българското президентство и правителство. Румъния е три пъти по-голяма от България, купува два пъти повече самолети на пет пъти по-ниска цена и с пет пъти по-кратък срок на доставка. Това е престъпен лобизъм, с който се задължава с милиарди българското общество с години напред за нещо, което не е необходимо. Най-бедната държава в Европейския съюз дава най-много пари за оръжие. Както и да го погледнете, това е севернокорейски вариант. Първо армията, а чак после икономиката и стандартът на живот на хората. На гол тумбак – чифте пищови е българската поговорка. Да не говорим, че това е инвестиция в миналото. Все повече започват да доминират дроновете, говори се за безпилотни самолети.  

Да. 

Големите европейски държави могат да охраняват небето ни по линия на НАТО. А ние ще си купуваме технология, която излиза от световните тенденции, когато след години я получим. Пак повтарям, това е престъпление и национално предателство. 

Да, сумата е наистина огромна и доста голяма разлика има с тази на съседна Румъния. Г-н Методиев, и още нещо – "за“ ли сте бъдещо членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие? От там вчера казаха на нашия президент, на Радев, че Организацията може да допринесе за реформите в България. 

Разбира се. Присъединяването ни към т.нар. "Клуб на богатите“ ОИСР ще повиши кредитния ни рейтинг, ще ни направи по-сигурни за чуждестранните инвеститори и ще ни даде достъп до ноу-хау, което се съдържа в тази организация. Колкото по-бързо се присъединим към ОИСР, към еврозоната, към Шенгенското споразумение, толкова по-добре. Само можем да печелим от това, което останалите вече използват. Да не говорим, че отдавна се харчат парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Така че приветствам бързата интеграция на България спрямо всички организации, от които можем да спечелим. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че логиката на процесите показва, че се върви към президентска република. Ще успеят ли депутатите според вас да опазят парламентарното управление? 

Права е. Депутатите носят историческа отговорност. Те са производни на определени групи избиратели. Ако на това общество му е останала някаква имунна система, ще се съпротивлява на това, което му се подготвя, и ще притиска партиите и депутатите си. Единственият радетел за президентска република официално беше Слави Трифонов, но видяхме, че с тази карта дори не влезе в парламента. Мисля, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и ще тръгне съпротива срещу президентския сценарий и действия да се подкопават всички, да се правят и унищожават партии, да се разделят, да се подмамват като диваци със стъклени маниста и така да се доразбива партийната система и формата на държавно управление.   

А според вас възможни ли са плаващи мнозинства, за които се заговори, в които и опозицията ще е част от взимането на решения? 

При плаващите мнозинства няма управляващи и опозиция, всичко се формира за момента. Сега имаме класически плаващи мнозинства – военната помощ за Украйна, хартиеното гласуване, присъединяването към еврозоната, купуването на нови самолети. Този парламент е плаващ и ще е така, докато не се формира управленско мнозинство. Но от друга страна се правят, че не е ясно, ако има експертен или някакъв друг кабинет, да се продължи по същия начин на преливане на едни гласове в други. Очевидно ситуацията е кризисна, не сме в класическа ситуация и не трябва да се изключват никакви сценарии. 

Нямаме редовен кабинет все още. Какви ще бъдат големите последици за обществото ни заради липсата на такъв, както и липсата на бюджет? Както знаем, беше удължен старият. 

Служебният кабинет отказва да внесе бюджет за 2023 г. и продължава с този от 2022 г., което означава, че заплати, детски, социални помощи, подкрепа за бизнеса остават такива, каквито са си сега, без никакво увеличение. А цените продължават да растат. Това е обедняване и риск пред бизнеса.  

А в първия ден на Народното събрание Радев категорично заяви, че е готов с бюджет. Как си обяснявате тези действия? Защо сега отказват? 

Правят поредните тънки сметки за повече власт, за овладяване на държавата или нещо друго. Не мога да разбера логиката, на инат ли е, при положение че обществото има нужда от тия пари. Това означава криза, поредната криза ли ще се продуцира от там. Да не говорим, че европейските страни – примерно Германия вече даде 200 милиарда евро за допълнителна подкрепа на бизнес и домакинства, правят го Испания, Гърция, Унгария, Япония. Т.е. ние сме единствената европейска държава, която няма пари за социални помощи и подкрепа на работните места, обаче има милиони и милиарди излишъци за поредните нови самолети. Пак казвам, тук става въпрос за някакъв вид лобизъм, антиикономическа, антисоциална, антиобществена политика. Виждаме по медиите, че и редица други проблеми се навързват около това служебно правителство – корупционни скандали в няколко министерства. Докладът на ОССЕ потвърди, че има намеса в изборите от служебния кабинет, т.е. те са активен участник в процес, който само трябваше да организират. Заради всичко изброено, което казах дотук – отказът да се внесе бюджет, корупция, безконтролна власт, лобизъм, е много важно да имаме редовен кабинет, избран от парламента и контролиран от парламента, за да може обществото да получи някаква перспектива за развитие и да се стабилизира партийната система, икономиката и нови приоритети пред държавата.  

И за финал на нашия разговор – вашата блиц прогноза до края на годината? Пренареждат ли се картите на политическата сцена, какво очаквате да се случи? 

Постоянно се пренареждат. Въпросът е кой ще издържи на темпото, кой ще оцелее и кой ще продължи в така създалата се кризисна ситуация. България е в тежка политическа криза.  

Благодаря ви за този разговор.  



И аз благодаря.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: