Камарата на архитектите настоява за открит конкурс за детската болница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:40 / 11.12.2021
1006
В отворено писмо във връзка с казуса за Национална детска болница, Камарата на архитектите заявява, че твърдо стои зад изграждането на качествена многопрофилна детска болница, построена по съвременни стандарти.

Камарата обаче няма становище за изграждането ѝ на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница "Лозенец" в Национална детска болница.

Здравното министерство не е искало становище от нея по казуса.

Уточнението на Камарата на архитектите е във връзка с тиражираната през последните дни информация, че Камарата подкрепя изграждането на детска болница в двора на Правителствена болница. Камарата обаче се разграничава от всякакви опити името и експертизата ѝ да бъдат въвличани в политически решения.

Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви действия да предприеме във връзка със създалата се ситуация.

Продължаваме да настояваме за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда. Смятаме, че по този начин ще има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които ще бъде избрано най-оптималното решение, се казва в позицията на архитектите.

Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на акутална информация и анализ на детската заболеваемост в България.

В понеделник служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че национална детска болница ще бъде изградена в двора на болница "Лозенец", известна като правителствена. За периода на строежа настоящата педиатрия ще бъде преместена в болница "Лозенец". Срещу тази идея се обявиха студенти по медицина, лекари и ръководството на "Лозенец"

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
11.06.2023 Д-р Николова за жилището фантом в болница "Лозенец": Срамно е! Как никой не е знаел?
16.03.2022 Ангелов: Разпространените твърдения за мен от МВР са безпочвени клевети
16.03.2022 Двама бивши здравни министри стават клиенти на прокуратурата
14.03.2022 Ще привикат бивши здравни министри на разпит заради проекта за детска болница в София
18.02.2022 Асена Сербезова не бърза с националната детска болница
27.01.2022 ГЕРБ дава Стойчо Кацаров на прокуратурата
Още новини от Национални новини:
Гергьовден е! Честит празник!
Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят...
Международният ден на акушерките: Голям недостиг на кадри у нас
Надежда Славова: Анимационното кино се развива в положителна насо...
Главчев покори Черни връх на Великден
Наша верига магазини: Поднасяме извинение на клиентите, закупили ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).