Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кандидат-пенсионери мамят НОИ
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 15.01.2023Коментари (7)498
© Sofia24.bg
Зачестяват опитите за измами, с които да се източват фондовете на Държавното обществено осигуряване. Всяка година в така нареченият " черен “ списък с осигурители подали неверни данни, Националният осигурителен институт добавят повече фирми, отколкото в предходна година а служителите на институцията успяват да предотвратят измами за десетки милиони левове, пише БНР.

Стотици опити за източване фондовете на Националния осигурителен институт се правят ежегодно с фалшиви документи - за несъществуващ стаж или доход с цел да се отпусне пенсия, или тя да е в по-висок размер, или пък да се платят по-високи обезщетения.

Георги Терзийски, началник-отдел в НОИ, сподели част от разкритите опити за измама:

"Лице подава заявление за отпускане на пенсия, в случая Кюстендил. Представя и трудова книжка с вписан трудов стаж в дружеството, където би трябвало да е работило, но би трябвало, защото попълненият в документа период е с начало 2 години и 4 месеца преди регистриране на самото дружество. Имаме случаи, в които лице твърди, че е работило в дружество, което още не е създадено. Това граничи и с наглост, и с наивност. Друг кандидат - известният формуляр УП 3 за доказване на осигурителен стаж. Говорим за 97-ма, но самият документ е попълнен на бланка, която е утвърдена чак през 2006-та година. Териториално поделение на НОИ в Перник. Десетина случаи, в които са представени документи, които са издадени от една от гордостите на социалистическото локомотивостроене. Според тези документи, част от лицата са работили при условията на Първа категория труд, преди да са навършили пълнолетие, и същевременно са били ученици в редовна форма на обучение, тоест те са се трудили в това предприятие преди да са навършили 18 години, преди да е минал абитуриентският им бал, което е ясен абсурд".

Всеки опит за измама се подава към прокуратурата, но директорът на Дирекция "Пенсии" в осигурителния институт Любомира Язаджиева допълва, че междувременно следва отнемане на неправомерно придобити права:

"От пенсиите могат да се правят удръжки за възстановяване на неоснователно получавани от лицата суми за осигурителни плащания, които могат да са и краткосрочни обезщетения и пенсии".

За 2021 година НОИ е събрал 3,3 милиона лева неправомерно изплатени за пенсии обезщетения, а за първите 10 месеца на миналата година - 2 милиона и 926 хиляди лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2023 г.
0
 
 
Държавните служители не плащат като обикновените хора,а получават големи пенсии като част от нашите.Моля осъзнайте се.
Aнонимен
на 15.01.2023 г.
Aнонимен
на 15.01.2023 г.
0
 
 
Незнам какво да кажа, хората източили парите? А парите които са откраднати от хората къде са? Източиха те си знаят кои парите на цяла България, а за някакви 5 лв на месец се прави проблем... Хората изнемогват, всеки ден се вдига възрастта за пенсия, нямате ли малко жал към народа който търпи унижения, глад и мизерия в България
0
 
 
Отново сладка далаверка на внучетата на комунистчетата и ченгесарчетата!!! Докато не изчистим тая сволоч.....оправия няма да има!! Лошото, е че те започват да се клонират и да се пребоядисват!!! Първо беше Ваня Костов безобразника - треторазряден активист на БКП! После той създаде недоразуменията Мартинчо Димитров, Христо Иванов и още един рептил с миша муцуна! После дойде Майчето с онова пиянде Бабикян и господин Голямата работа Хдигенов!!! После и Славчо Чалгара се отчете, че едно време кога хейтеше Жан беше супер, но Ваня го оноди само след едно предаване!!! После Първанката го извлачи от кабеларките и сега взе да си плаща масрафите!!! Ха сега дойде ред и на гологлавия льотчик, който буквално го издокараха за без пари, да вкара в играта Кирчо Лъжеца и Асанчо Крадеца. Жорето Гергов налапа панаирчето, а Курнелийка, след като омете каквото можа от сините демократчета и уреди мъжо си да продава скъпия ток по Европата, взе че се върна при кораба майка БКП-БСП и подкара партията към фалит!!! За Серги Журналистчето, дето нема един ден трудов стаж и стана премиер с макабурата на Доги-Доган ще говорим ли? Или за Царот, дето ченгесарите го вербуваха още у Испанията ???? Лелицата ви долна, червена....
Aнонимен
на 15.01.2023 г.
0
 
 
Тия от НОИ са Кожодери и измамници.Това са глупости където пишат че хората са измамници.Как може да се отпусне пенсия от НОИ в размер на 140лв при тази инфлация, дори не и признават законно нанесен трудов стаж.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: