Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каракачанов: Негативната тенденция в армията беше пречупена през 2018 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 22:50 / 07.02.2019Коментари (0)1389
© Нова тв
Негативната тенденция в армията, която съществуваше от много години, през 2018 г. беше пречупена. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след Годишната конференция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев,съобщава БГНЕС. Министърът се запозна с отчета на началника на отбраната по време на представянето на "Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“

По думите му това е постигнато с търсенето на решения на съществуващите от години проблеми в армията. "Това беше постигнато с повишаване на възнагражденията на военнослужещите, чрез трите проекта за модернизация и най-вече чрез тенденцията за решаване на проблема с некомплекта. За първа година, макар и с малко, тенденцията е обратна. С близо 160 повече са хората в армията, в сравнение с напусналите", подчерта Каракачанов.

И началникът на отбраната ген. Андрей Боцев се фокусира върху липсата на кадри във въоръжените сили.

"Основният проблем е съществуващият некомплект на личния състав във въоръжените сили. В края на 2018 година се отчита, че некомплекта не се увеличава, а броят на приетите на военна служба е малко по-голям от този на освободените военнослужещи", заяви ген. Боцев. Той коментира и най-шумно дискутираният, според него въпрос модернизацията на армията.

"През изминалата година в обществото най-шумно бе дискутиран въпросът за осигуряване на така нужната ни съвременна и военна техника, но за мен на първо място винаги са били хората - мъжете и жените в бронираните машини, самолети и кораби, щабовете и формированията в цялата страна и в чужбина“, заяви ген. Боцев и добави, че по програма "Персонал“ в бюджета на Министерството на отбраната за изминалата година са били разчетени средства за допълнително попълване на до 1300 длъжности като за периода до 2021 година са разчетени средства за попълване допълнително по 800 длъжности годишно.

"Щабовете и формированията от Българската армия и структурите пряко подчинени на министъра на отбраната са подготвени за планиране и провеждане на операции по трите мисии на Въоръжените сили“, увери началникът на отбраната.

Ген. Боцев подчерта, че условията за военнослужещите са започнали да се подобряват от януари 2018 г. когато са били повишени заплатите им с до 10%. Преди броени дни пък е станало факт и предвиденото за тази година повторно увеличение на месечните възнаграждения на хората в отбраната с 10%.

"Правилната стъпка в грижите за мъжете и жените под пагон е и законовото изменение, чрез което основното месечно възнаграждение вече се формира в зависимост от заеманата длъжност и присвоеното военно звание. Създаде се правна възможност за справедливо заплащане на труда на военнослужещите, отчитайки изискванията за заемане на конкретна длъжност, професионални умения, компетентност, отговорност и тежест на задачите“, заяви генералът. В заключение, той подчерта, че е необходим нов дългосрочен процес на планиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: