Каракачанов: Няма бежански натиск на българската граница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:10 / 04.03.2020
941
Министерството на отбраната е в готовност, ако се наложи и МВР поиска, да изпрати техника и жива сила на границата. Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други превозни средства. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод новата мигрантска криза по границите на Турция и Гърция, където се струпват хиляди мигранти.

"Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с бежанците е на турско-гръцката граница", подчерта той.

По думите му органите на "Гранична полиция" и МВР имат много добро техническо оборудване, освен оградата, която ни предпазва. В неделя тя е инспектирана, уточни вицепремиерът.

"Нашите граничари имат възможност да виждат в дълбочина на чужда територия. Ако се подаде група от мигранти, те сигнализират турските си колеги и тези групи са прибирани обратно в Одрин. Дроновете, с които разполага армията, са в състояние до 20 км да идентифицират обекти, а на 5-6 км да ги различават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и т.н. Към българската граница идват малки групи – около 20-30 души, които лесно се контролират. Тогава и 10 полицаи могат да ги върнат обратно“, допълни Каракачанов.

Той уточни, че европейските лидери правят много ясно разграничение между бежанци и мигранти. Тези хора, които са на гръцко-турската граница, в 70% не са от Сирия, а от Афганистан и африканските държави.

"Тези просто искат да живеят по-добре в едно уредено общество", каза вицепремиерът.

Той коментира и друга гореща тема.

"Българската армия не се ръководи от областни управители или кметове, а от уставите си. Там е записано, че когато на територията на съответния гарнизон пристигне президент, премиер, военен министър, гарнизонът е длъжен да ги посрещне", каза министърът във връзка присъствието на официални лица, сред които държавният глава, на честванията на връх Шипка на 3 март, въпреки препоръките на Щаба за борба с коронавируса да не се провеждат мероприятия.

"Ръководя се от устава, а не от препоръките. Докато аз съм министър на отбраната, няма да позволя армията да се политизира и да бъде въвлича в политически неща", категоричен бе военният министър.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).