Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Карамфилова: Никой от нас не желае да затваря горивни инсталации, но нарушенията на нормите го налагат
Автор: Екип Burgas24.bg 15:54 / 13.09.2022Коментари (0)453
© МОСВ
"Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но в издадените комплексни разрешителни, са определени условията, при които всяка от тези инсталации може да работи. От неизпълнението на тези разрешителни следва нарушение на екологичните норми, а това води до прекратяването на дейността им до привеждането в съответствие“. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция с министъра на енергетиката Росен Христов, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Тя допълни, че фокусът на Министерството на околната среда и водите е в превантивния контрол, даване на съответните преписания за отстраняване на нарушенията с цялата сила на контролната дейност и на закона. Към момента във всяка една от големите горивни инсталации се извършват ежедневни проверки, включително в почивни дни. Командировани са експерти от други регионални инспекции по околната среда и води, обясни тя.

"Този проблем обаче не е само проблем на околната среда. До този един момент фрагментирането на дейностите е довело до липсата на адекватни резултати“, каза министърът и подчерта, че посочените нарушения засягат сектора на енергетиката, водят до социални и финансови проблеми, и създават риск за здравето.

Министър Карамфилова припомни, че само в рамките на по-малко от 12 часа, от петък до събота, в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни, като членка на Европейския съюз има ангажимент превишенията на серен диоксид на годишна база да са до 24 пъти на средночасовите норми и до 3 пъти на средноденонощните. "В събота ние достигнахме прага на 3-те средноденонощни норми“, обясни тя.

"Този момент е изключително критичен предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури заради качеството на атмосферния въздух. Едната е за нарушаване на нормите за серен диоксид, а другата е свързана с фините прахови частици", заяви министър Карамфилова и допълни, че в момента Министерството предоставя информация на Европейската комисия, за да покаже страната ни дали има устойчива тенденция към намаляване на превишенията на серен диоксид.

Министър Карамфилова добави, че на 21 септември предстои участието на държавата в т.нар. устни състезания в Съда на ЕС, където целта е да се покаже дали страната ни прилага мерки и какви са те, за да не се допуска повече системно нарушаване.

"За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота, ни поставя под огромен риск и води до изключително негативна тенденция“, каза министър Карамфилова.

На въпрос за ТЕЦ "Брикел“ министърът обясни, че малко преди началото на август е наложена принудителна административна мярка с предварително изпълнение, което съдът отменя на първа инстанция. Впоследствие на втора инстанция, съдът потвърждава с мотивите, че касае социално-икономически аспекти без да става дума за екологичните норми. Към момента предприятието работи, но се извършат ежедневни проверки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: