Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кардиолог съветва: Слезте от колите и ходете пеша!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:54 / 07.06.2017Коментари (0)1225
©
Физическата активност предпазва от сърдечни заболявания, затлъстяване и проблеми с кръвното налягане. С физическото натоварване обаче не трябва да се злоупотребява. Това заяви в интервю за Дарик доц. Йото Йотов, завеждащ Втора кардиологична клиника в Университетската болница "Света Марина" във Варна.

"Превенцията е в основата на всичко. Много е важен начинът на живот. Затова трябва да се научим да се движим. Моят съвет към всички е: Ходете! Ходете пеша когато и където имате възможност! Изкачвайте стълби, ходете пеша! Хомо сапиенс е създаден не за да кара кола, а за да ходи", призова кардиологът.

Пушенето на цигари не е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Употребата на алкохол в нормални количества (около 50 мл концентрат, едва-две чаши вино или една до две бири на ден) може да намали сърдечно-съдовите заболявания. Увеличаването на количествата обаче се отразява на честотата на сърдечните заболявания, посочи специалистът.

Ниска доза аспирин (75-100 милиграма дневно) може да е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания на преживели инфаркт, инсулт или страдащи от захарен диабет със съдови усложнения и бъбречно заболяване. Като първична профилактика на пациенти с нисък или умерен риск аспиринът може да донесе повече вреди, отколкото ползи.

Броят на сърдечно-съдовите инциденти (инфаркт и инсулт) при жените е по-голям отколкото при мъжете. "Жените са активни, работят на много фронтове и при тях стресът е доста по-изразен", изтъкна доц. Йотов, който е и преподавател в Медицинския университет във Варна.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат проблем номер 1 в развитите страни, включително в България. Едната причина, е че се срещат по-често при възрастни пациенти, а населението у нас е застаряващо. От друга страна тези заболявания се появяват и при доста млади хора, заради начина на живот, който водим, затлъстяването, обездвижването, недобрия диетичен режим и стреса.

По статистически данни през последните десетина години се наблюдава тенденция за намаляване на смъртността от сърдечни заболявания. Все още обаче сме на челните места по този показател в Европа, посочи варненският кардиолог.

Около 90 % от българите са потенциални донори. Приживе не повече от 10 на сто активно отказват да станат донори след смъртта си. Проблемите са по-скоро психологически, религиозни и социални, коментира доц. Йото Йотов.

Във Варна трансплантации на сърце не се правят, но морската столица е един от активните центрове за донорство на органи. Това е цяла система, която изисква надеждна имунологична лаборатория, сериозна подготовка и наблюдения след това.

Според специалиста, все още сме далече от така нареченото "механично сърце". С технологичния напредък обаче след десетина години ще има и такива. В последните години много се развиха устройствата за асистенция на сърцето, които са нещо като механична помпа. Те не се крайно решение на въпроса, но много от пациентите и в България ги ползват, докато изчакват трансплантация, а други си живеят с тях.

"Сърцето е органът, който ни дава силите и възможностите, но до голяма степен всичко е работа на мозъка. Сърцето само доставя достатъчно кръв на мозъка, за да изгради той хубавите картини, които иска да вижда пред себе си", заключи кардиологът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: