Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Карта с чип ще събира лични и здравни данни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 15.07.2011Коментари (11)820
©
Личните карти занапред ще бъдат с чип и ще се ползват и като здравни, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов вчера. През чипа, след вкарване на ПИН код, ще се чете електронното медицинско досие на всеки от нас, обясни той.

На тази идея са се спрели експерти от Министерството на здравеопазването, след като се уверили, че тя не дава грешки и работи безотказно в Естония вече повече от две години.

Д-р Константинов заяви, че занапред фирмите, които ще спечелят изработването на интегрираната информационна система в здравеопазването, трябва да представят и анализ за това, кой ще е най-добрият вариант за достъп до нея. Основното изискване освен надеждност и конфиденциалност на данните е той да е разбираем и да може да се ползва както от млади, така и от по-възрастни хора без затруднения. Здравният министър припомни, че и сега човек може да влезе в електронното си медицинско досие, но само ако притежава електронен подпис. По думите му именно по тази причина твърде малко хора имат достъп до данните си, в които са записани всичките им заболявания, лечения и дори изписваните им лекарства.

В МЗ се обсъжда и опростен вариант за достъп само чрез въвеждане на потребителското име и парола, но по мнението на IT експерти той е по-лесно пробиваем от хакерски атаки. Съществува и опция за достъп до електронната информационна система чрез сканиране на биометрични данни чрез пръстови отпечатъци например, но тя не се радва на много поддръжници.

Възможно е Националната здравноосигурителна каса да продължи да развива системата си, докато ние работим по новата, която ще интегрира всички останали, каза още здравният министър Константинов и обясни, че новата интегрирана информационна система ще се гради на модули с един общ интерфейс. Той заяви, че резултатите от нея ще се видят едва след приключване на проекта. 9,7 млн. лв. получи МЗ за изграждането й

Средствата се предоставят от евросхемата "Национална здравноинформационна система" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а срокът за реализирането на проекта е 27 месеца. Вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчи официално договора за сумите на здравния министър Стефан Константинов. Чрез интегрираната информационна система ще се обменя информация в реално време. Чрез нея ще се събират данни за оказаните медицински услуги в страната, броя преминали пациенти, разходите за диагностика и лечение и дори за извършваните скринингови програми. По този начин всеки един медицински преглед или операция ще бъдат отчитани в момента на извършването им. Електронната система ще свърже информационните системи на НЗОК, НЕЛК и НАП.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То по принцип в США се опитват някои кръгове и среди, чрез чипове да се премине изцяло на електронни пари, за да може съответно като станеш политически некоректен да ти изключат чипа дистанционно и да нямаш така достъп до основни услуги.
0
 
 
ТИЯ ЧИПОВЕ НЕ СА ОТ ВЧЕРА - ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ДА ВЗЕМЕ ДА ПОЧНЕ ДА МИСЛИ КОМПЛЕКСНО, А НЕ НА ПАРЧЕ - ИЛИ ДА НАПРАВИ ДОКУМЕНТИТЕ БЕЗПЛАТНИ
0
 
 
"...На тази идея са се спрели експерти от Министерството на здравеопазването, след като се уверили, че тя не дава грешки и работи безотказно в Естония вече повече от две години..." Има една нищожна подробност само, а тя е че естонците са е-държава и имат е-правителство и администрация от години, а в България сме още в ерата на калемчето и гумичката.
+1
 
 
Стига да не ми го слагат тоя чип при раждането става ...
0
 
 
Ако е този чип, които Нострадамус е предвидил...май наистина всичко се сбъдва:((до кога ще се навлиза толкова в личното пространство на човека?Скоро ще започнат и да ни роботизират напълно и управляват с дистанционно:((
0
 
 
ПАК ЛИ СМЯНА , ПАК ЛИ НОВИ ПАРИ ЗА НОВИ ДОКУМЕНТИ ...... ДОКОГА ????
+1
 
 
А, много важно, то здраве не ни остана... пък и свестни лекари, дето да го събират!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зверство срещу 18-годишно момиче
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: