Категоризират къмпингите в България с до 5 звезди

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:19 / 05.07.2022
474
Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Тя ще бъде на степени от една до пет звезди, каквато е практиката в Европа, съобщават от асоциацията.

От там посочват, че нормативната база за категоризацията на къмпинги у нас е неадекватна. От една страна, според нея те могат да бъдат от 1 до 3 звезди. От друга, кемперстоповете или паркингите за кемпери и каравани не подлежат на регулация и оценка, уточнява БТА.

Много къмпинги у нас са категоризирани само с една звезда, но реално предлагат удобства на европейско ниво, посочват от Асоциацията. Има и такива, които не могат да получат категоризация заради административни пречки от всякакъв характер. По този начин, според организацията, официалната държавна категоризация не отразява реалното количество на къмпингите и качеството на туристическата услуга в тях, както и разликите и спецификите между отделните места. Неработещата система на категоризацията създава объркване у европейските туристи, смятат от асоциацията.

Организацията планира да проучи европейските модели и на тази база да разработи собствена система за оценка, която максимално да се приближава до тях, но и да отрази спецификите на местния пазар. Така в бъдеще къмпинг в България, оценен по новата система - например с 4 звезди, в голяма степен ще съответства на такъв във Франция, Гърция, Хърватия и т.н. Самата оценка на къмпингите ще бъде по стандартизирана процедура с независим оценител. Това е шанс и кемперстоповете да получат възможност за оценка на условията и услугите, които предлагат.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).