Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Казаха кога ще паднат цените на храните
Автор: Екип Burgas24.bg 20:08 / 06.03.2023Коментари (3)954
©
Цените на хранителните продукти ще започнат да падат след 3 месеца до половин година. Тази прогноза направиха от Комисията за защита на потребителите, след като стана ясно, че има стотици нарушения на търговците.

Междувременно, според данни на НСИ, 3/4 от българите изпитват трудност да покриват ежедневните си разходи. Въпреки че редовно бизнесът казва, че заплатите у нас не спират да се вдигат, през четвъртото тримесечие на 2022 г., за 67.8% от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 26,7%. Намаление са имали 5,5 на сто. Така цените в магазина изпреварват доходите, притесняват се експерти.

Когато сложим продуктите в кошницата и отидем на касата най-много пари отиват за млечните продукти. Изводът е както на потребителите, така и на държавата. Млекопреработвателите се надяват скоро да могат да понижат цените. Никодим Войнов се занимава точно с това в Монтана. При него сиренето излиза на 12 лева за килограм, а кашкавалът на 18 лева.

"Мога само да кажа едно - всичко зависи от изкупната цена на мляко. Който иска да се упражнява със сваляне на цени, няма да се случи. В момента цената е пикова, най-голяма като суровина на суровото мляко и затова цените на продуктите са по-високи. Очаквам, че до месец цените ще спаднат, тъй като количеството суровина ще скочи в пъти. Така че нормално – цените ще слязат надолу", заяви Войнов.

Пазаруващите обаче не споделят оптимизма. И съдят според портфейла си.

Очакванията на Комисията за защита на потребителите са цените да тръгнат надолу. Но не по-рано от началото на лятото.

"В нашите правомощия е прилагането на тази нелоялна практика да се забрани и да се наложи санкцията, която е установена по закон. За това нещо е необходимо време, едни срокове от 3 до 6 месеца ми се струват постижими това нещо да даде реални резултати за потребителите", заяви Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А експертите са на различни мнения дали служебният кабинет има реална възможност да повлияе на цените с нещо повече освен наблюдение и затягане на контрола.

"Служебната власт създаде едно впечатление, че инфлацията може да бъде спряна за седмица. Което е илюзия. Първо тя тръгва постепенно, набира скорост и след това спира много бавно", каза пред NOVA Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

"Това, което може да се прави, е на определени продукти да се опитаме по някакъв административен път да намалим цените. Така че да не бъдат чак толкова високи. Но цялостно спадане на паричното равнище е възможно само когато спадне търсенето. Това ще се случи само когато влезем в рецесия", заяви икономистът Стоян Панчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е, така де, така... Първо ще скочат пет пъти и ще паднат един.
0
 
 
Няма спекула. Има високи разходи които идват от високите цени на електроенергията за бизнеса. И от високите цени на газа и горивата. Всичко това се калкулира на всяко ниво на производството, дистрибуцията и търговията и така. Високи цени. А през всяко лято цените на земеделската продукция падат малко. Малко.
Aнонимен
на 06.03.2023 г.
0
 
 
ИСТИНАТА Е ЧЕ НЯМА ДА ПАДНАТ ЦЕНИТЕ СПЕКУЛАТА Е ПЕЧАЛБА ЗА ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Български тенис
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: