Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кирил Петков: Целта на ББР не е да раздава по 100 млн. кредити на някакви хора, които си имат бизнеси
Автор: Екип Burgas24.bg 09:02 / 28.05.2021Коментари (2)1409
©
"Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват". Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в студиото на "Здравей, България".

"Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно да влезе в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец каза още той.

И допълни: "Идеята е одобрението да става страшно бързо, така че да не се бавим през административни процедури. Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании".

Запитан дали са спирани или забавяни някакви помощи за възстановяване на ресторантьорския бизнес, той отговори: "Никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин".

Той коментира и скандала с Българската банка за развитие. "Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ", обясни той.

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. "Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност", посочи още Петков.

"В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти", допълни служебният министър на икономиката.

"В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка", коментира Петков.

По думите му целта на съществуването на Българската банка за развитие е да подпомага микро, малки и средни предприятия, които в някаква степен допринасят за конкурентоспособността на България.

"В никакъв случай целта й не е да раздава по 100 млн. кредити на някакви хора, които си имат бизнеси. Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени. Другите трябва да са министерството и правителството. Те са директно отговорни дали спазват закона, но реално принципалът – Министерството на икономиката е трябвало да се намеси много по-рано", категоричен бе служебният министър на икономиката.

"Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми на тези фирми, не е следвал закона за ББР, който казва, че те се дават на малки и средни предприятия. Това е очевидно", допълни той.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако не си спомняте Милен Велчев,тоя е същия специалист.
-1
 
 
кирчо,същият тъпанар си като другите министри!Само питам - след изборите в чии дупки ще се навирате,мамицата ви хунтаджийска!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: