Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кирил Петков в Бургас: Истинският отказ от канадското ми гражданство е 21 април
Автор: Екип Burgas24.bg 19:43 / 25.08.2021Коментари (10)2149
© Фокус
За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е от 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен.

Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от "Фокус". Той бе на посещение в града, за да се запознае с възможностите за развитие на бившето военно летище в село Равнец. 

"Датата на отказ няма съмнение – тя е 21 април т.г. Това беше първият момент, когато имах потенциалът да бъда поканен за министър. Както бях публикувал по-рано – заради голямата вероятност да стана такъв, заявих, че се отказвам. Имам документацията за това, че тази апликация е изпратена на 21 април, а имам и имейли, потвърждаващи това от канадските власти, така че тази дата е абсолютно безспорна. Датата, която се тиражираше – 19 август, за мен е неразбираема, защото всъщност на 20 август – миналия петък, лично ми се обадиха от имиграционните служби в Канада, за да ми кажат, че цялата процедура е завършена и че всички документи са изпратени към посолството на Канада в Румъния. Още съм нямал време да ги взема, защото според мен е много по-целево да правим това, което в момента правим, отколкото да се занимавам с тази тема", категоричен бе той. 

"За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен. А и се надявам, че Конституционният съд би взел точно това решение. Вече това е тяхна работа и аз ще уважа всяко тяхно мнение. Хубавото е, че към днешна дата аз не съм канадски гражданин – гарантирано, а за всички, които се притесняват, че ще продължим да правим това, което правихме досега, искам да им се извиня – за съжаление, няма да имат удоволствието да отпишат нашите инициативи на базата на гражданства, от които със сигурност е имало отказ“, заяви Кирил Петков.

 

По думите на министъра според експерти актове му са безспорни. "За мен е много по-целево да движим този тип проекти и да не хабим енергията и на обществото, и на президентството, и на министерството за казуси, които вече са част от историята. Стандартът ни на живот няма да се качи на база на моите бивши гражданства, а ще се покачи, ако успеем да направим инвестиционни проекти като този – да привлечем истински предприятия, за да обслужваме от Бургас целият европейски пазар“, посочи министър Петков. 

"Министерството на икономиката, аз лично и президентът работим в едни и същи рамки. Причината да съм тук е, че той самият каза, че това е една страхотна възможност за Бургас, а и както знаете, той е бил пилот именно на това летище. Каза ми така: "Кириле, моля те вкарай експерти в този проект, защото аз вярвам, че от тази зона можем да имаме страхотно развитие на индустриалните инвестиции в Бургаска област“.

Благодаря му много за това, което каза по време на скандала с гражданството, че е най-важно коя е родината в сърцето ти. Аз неведнъж съм го декларирал. Чувствам се в една визия с него за това какво би трябвало да се случва в България, а оттам нататък – за директните назначения, това си е негов избор“, добави служеният министър на икономиката.

Кметът на Бургас Димитър Николов запозна министъра на икономиката Кирил Петков със статута и процедурите, които Община Бургас е приключила по отношение на бъдещата Индустриална зона Равнец.

Имотът е предаден от държавата на Община Бургас през 2019 г.

"За година и половина Община Бургас е изработила подробния устройствен план за имота, както и за трасетата на довеждащата инфраструктура там. Готови са и трасетата за изграждането на главен водопровод, кабелна мрежа, канализация и помпена станция, като всички процедури са били съгласувани с институциите и експлоатационните дружества", обясни кметът Николов.

В началото на август Община Бургас изпрати официално искане до министерството на икономиката зоната в Равнец да бъде включена в плана за възстановяване и развитие.

Теренът на зоната е с цялостно подготвени документи, които да позволят изграждането на инфраструктурата там. Вече има проявен интерес от Индустриална зона - Тракия към тази в Равнец.

С Министерството на икономиката ще се обсъди и възможността за прехвърлянето й в активите на Индустриален и логистичен парк Бургас, който е с над 60% държавно участие и 40 % общинско.

Подкрепа за инвестициите в зоната изрази и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

"Работи се между Министерството на икономиката и Община Бургас, така че да се направи проект, който може да се подаде и към Плана за възстановяване. Както знаете има 400 млн.лв заделени за индустриални паркове. Принципът за кандидатстване е конкурентен.

Парите се дават в Европейска инвестиционна банка, където реално всяка община може да кандидатства с проекта си и потенциален инвеститор.

Ако намерят голям инвеститор за Индустриален парк Равнец, шансът да се вложат 24 млн.лв, нужни за инфраструктурата на този обект са големи, заяви министър Петков.

По предложение на Министерството на икономиката ще бъде сформирана съвместна експертна група, която ще работи за привличането на инвеститори и кандидатстването по проекти за финансиране за изграждане на инфраструктурата там.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ех,Кире,защо се правиш на незнаещ и неразбрал?И двете не те оневиняват!
+2
 
 
За теб кое какво е,няма значение. Има закони. Закона е ИМПЕРАТИВЕН ,а не тълкувателно решение на един ,който няма юридическо образование ако и да е учил в Харвард. Акта по лишаване от гражданство е на съответните институции ТАМ ,а не тук. Когато процедурата приключи...има дата. Щом тази дата е СЛЕД акта по назначението ти на министър ,значи до тогава ДЕЮРЕ си бил и с друго гражданство. А щом е било така ,значи си нарушил закона и Конституцията. Това е факта,а не тълкованията ти. Ти може и да нямаш отговорност толкова,но Радев със сигурност е знаел и не се е съобразил. Нарушението би било негов акт. Или на юридическия му екип и съветници. Или са некадърници или са гьонсурати под негово давление. А какво носиш в сърцето си....ако толкова го носеше в сърцето си нямаше да бързаш ,преди да те поканят за министър ;)
+2
 
 
време е вече родната прокуратура да се самосезира.Към момента на подписване на дакларацията той е бил канадски гражданин и го е знаел.Това си е престъпление.Фуражката също е знаела-специално го е питал и той е казал България е в сърцето ми.Да ти имам голямото сърчице Кирчо.Бая родини имаш и бая увяхващи лелки са се попбрали там.
+2
 
 
Ееее,много проЗЗЗт човек.Като подадеш молба за развод да не би да си разведен? Чакаш решение на съда и тогава си разведен.
-1
 
 
Това което този човек е направил е грешка. Но всеки си носи кръста!
+2
 
 
Абе, моля ти се, от партията му ни проглушиха ушите за върховенството на закона?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: