Кирил Петков в Бургас: Истинският отказ от канадското ми гражданство е 21 април

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
19:43 / 25.08.2021
2159
За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е от 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен.

Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от "Фокус". Той бе на посещение в града, за да се запознае с възможностите за развитие на бившето военно летище в село Равнец. 

"Датата на отказ няма съмнение – тя е 21 април т.г. Това беше първият момент, когато имах потенциалът да бъда поканен за министър. Както бях публикувал по-рано – заради голямата вероятност да стана такъв, заявих, че се отказвам. Имам документацията за това, че тази апликация е изпратена на 21 април, а имам и имейли, потвърждаващи това от канадските власти, така че тази дата е абсолютно безспорна. Датата, която се тиражираше – 19 август, за мен е неразбираема, защото всъщност на 20 август – миналия петък, лично ми се обадиха от имиграционните служби в Канада, за да ми кажат, че цялата процедура е завършена и че всички документи са изпратени към посолството на Канада в Румъния. Още съм нямал време да ги взема, защото според мен е много по-целево да правим това, което в момента правим, отколкото да се занимавам с тази тема", категоричен бе той. 

"За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е 21 април. След това следват процедури, които не зависят от мен. А и се надявам, че Конституционният съд би взел точно това решение. Вече това е тяхна работа и аз ще уважа всяко тяхно мнение. Хубавото е, че към днешна дата аз не съм канадски гражданин – гарантирано, а за всички, които се притесняват, че ще продължим да правим това, което правихме досега, искам да им се извиня – за съжаление, няма да имат удоволствието да отпишат нашите инициативи на базата на гражданства, от които със сигурност е имало отказ“, заяви Кирил Петков.

 

По думите на министъра според експерти актове му са безспорни. "За мен е много по-целево да движим този тип проекти и да не хабим енергията и на обществото, и на президентството, и на министерството за казуси, които вече са част от историята. Стандартът ни на живот няма да се качи на база на моите бивши гражданства, а ще се покачи, ако успеем да направим инвестиционни проекти като този – да привлечем истински предприятия, за да обслужваме от Бургас целият европейски пазар“, посочи министър Петков. 

"Министерството на икономиката, аз лично и президентът работим в едни и същи рамки. Причината да съм тук е, че той самият каза, че това е една страхотна възможност за Бургас, а и както знаете, той е бил пилот именно на това летище. Каза ми така: "Кириле, моля те вкарай експерти в този проект, защото аз вярвам, че от тази зона можем да имаме страхотно развитие на индустриалните инвестиции в Бургаска област“.

Благодаря му много за това, което каза по време на скандала с гражданството, че е най-важно коя е родината в сърцето ти. Аз неведнъж съм го декларирал. Чувствам се в една визия с него за това какво би трябвало да се случва в България, а оттам нататък – за директните назначения, това си е негов избор“, добави служеният министър на икономиката.

Кметът на Бургас Димитър Николов запозна министъра на икономиката Кирил Петков със статута и процедурите, които Община Бургас е приключила по отношение на бъдещата Индустриална зона Равнец.

Имотът е предаден от държавата на Община Бургас през 2019 г.

"За година и половина Община Бургас е изработила подробния устройствен план за имота, както и за трасетата на довеждащата инфраструктура там. Готови са и трасетата за изграждането на главен водопровод, кабелна мрежа, канализация и помпена станция, като всички процедури са били съгласувани с институциите и експлоатационните дружества", обясни кметът Николов.

В началото на август Община Бургас изпрати официално искане до министерството на икономиката зоната в Равнец да бъде включена в плана за възстановяване и развитие.

Теренът на зоната е с цялостно подготвени документи, които да позволят изграждането на инфраструктурата там. Вече има проявен интерес от Индустриална зона - Тракия към тази в Равнец.

С Министерството на икономиката ще се обсъди и възможността за прехвърлянето й в активите на Индустриален и логистичен парк Бургас, който е с над 60% държавно участие и 40 % общинско.

Подкрепа за инвестициите в зоната изрази и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

"Работи се между Министерството на икономиката и Община Бургас, така че да се направи проект, който може да се подаде и към Плана за възстановяване. Както знаете има 400 млн.лв заделени за индустриални паркове. Принципът за кандидатстване е конкурентен.

Парите се дават в Европейска инвестиционна банка, където реално всяка община може да кандидатства с проекта си и потенциален инвеститор.

Ако намерят голям инвеститор за Индустриален парк Равнец, шансът да се вложат 24 млн.лв, нужни за инфраструктурата на този обект са големи, заяви министър Петков.

По предложение на Министерството на икономиката ще бъде сформирана съвместна експертна група, която ще работи за привличането на инвеститори и кандидатстването по проекти за финансиране за изграждане на инфраструктурата там.

Виж коментарите (10)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).