Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Киряков: Партиите не искат да управляват и си правят тънки партийни и лидерски сметки
Автор: Йоланда Пелова 19:07 / 27.04.2023Коментари (1)708
© Фокус
Политологът Георги Киряков в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Отново политиците ни привлякоха вниманието с лют и скандали, словесни престрелки, опитвайки се да решат въпроси с комисиите, новия правилник за работа на Народното събрание, и въобще на пръв поглед съвсем нормални неща. Обаче перманентният хаос у нас заради политическите престрелки и надлъгвания няма край. Представям ви моя гост днес политолога Георги Киряков. Здравейте.  

Здравейте.

Г-н Киряков, как ви се стори днешният пленарен ден? На пръв поглед наистина отново видяхме люти скандали, както казах? Въобще може ли народните представители да проведат някога един нормален работен ден, едно нормално заседание? Липсва сякаш тази нормалност вече.

Всяка от партиите преследва собствения си партиен интерес и никоя от партиите не е се фокусира върху обществения интерес. Това е един от фундаменталните проблеми на тази криза. И докато не се разреши този проблем, тя няма да се разреши и самата криза. Преследването на тези индивидуални, партийни цели или лидерски цели води до там всеки да търси разширяване, разбира се, на влиянието си в българския политически живот. Само че сред кого ще разширяват това влияние? Сред хората, които все по-малко се интересуват от политика, сред хората, които са разкрили тези цели, тясно партийни на отделните лидери, на отделните парти. Затова считам, че това е голям скандал, огромен скандал за българската политика – това поведение на политически лидери, и това неумение да се формулират правилните цели и правилните задачи, които стоят пред съответните парти, пред парламента, не просто пред партиите. Тук става въпрос за парламента, не за предизборна кампания, става въпрос за периода, в който трябва да се състави мнозинство и да се върви към създаването на редовен кабинет. А ние виждаме продължаване на предизборната кампания, и не просто на последната предизборна кампания, а на предизборните кампании в последната последните две години.

Точно така. Говоренето е предизборно, абсолютно така, сякаш се използва за местните избори.

Не за местните избори. Според мен всички партии в момента вече мислят за следващите предсрочни избори, които ще са лятото. Това разкрива поведението им, това разкрива риториката им. Поне някои от партиите вече искат такива избори. Може би други парти не ги искат, но им е трудно да го артикулират това нещо, трудно им е да го обяснят на хората. Хората, които не слушат, аз ви го казах преди малко. Но има няколко партии, които виждат полза от тази критична ситуация, и продължават да играят на избори.

Нека да ги кажем кои са те според?

"Възраждане“, разбра се. "Възраждане“ е в възходящ тренд в момента, "Възраждане“ нямат изгода от постигане на разбирателство в парламента, нямат никаква сметка от това да се състави нормално мнозинство и да се успокои с ситуацията, и затова единствената им цел е да провокират още и още скандали, така че да изглежда работата на парламента като ненормална, политиците и партиите като незагрижени за интересите на хората, на обществото, на държавата. Затова, ето това е една от партиите, за която ви говоря. Има една друга партия, която абсолютно случайно пак попадна в парламента, говорим за "Има такъв народ“, която пък мълчи, от друга страна. Защо мълчи – никой не знае. От време на време кажи нещо, но това нещо не е свързано с политиката, и разбира се, изразяват ясно разочарованието си за това, че събраните подписи недостигали за предизвикването на референдум за смяна на политическата система. И ред такива. Аз затова ви казвам, в началото на разговора с това започнах: става въпрос за преследване на тяснопартийни и лидерски интереси, за нищо друго.

Г-н Киряков, все по-често се прокрадва обаче тезата, че кабинет с втория мандат на "Продължаваме промяната“ е много вероятен. Борисов, знаете, поиска от ПП-ДБ да представят вариантите си за кабинет с втория мандат. Но как гледате вие на подобна развръзка на нещата? Все пак знаем, че двете партии, двете коалиции са с диаметрално различни виждания на пръв поглед, нали.

Естественият въпрос е кой го казва това нещо? Обикновено това се твърди от политиците и от партиите, които ще вземат втория мандат, говорим за "Продължаване промяната“ и за "Демократична България“. Логически, политологически няма никакъв изглед да се случи, ако не се случи през първия мандат коалиция между първите две политически сили, да се случи през втория мандат. Каква е логиката ти да откажеш на първата политическа сила да създадеш нещо, широка коалиция, казвайки че същата коалиция може да се създаде с втория мандат?

Няма. На пръв поглед няма логика, да.

Няма, няма и политологика, освен, че няма логика, няма и политологика, това и го казвам съвсем сериозно. Не може да отказваш на първата политическа сила съставяне на коалиция и да казваш на първата политическа сила: "Дайте да съставим коалиция, само че с нашия мандат“. Нелепо е.

Дори уточниха, че не обмислят да съставят кабинет, а управленска програма, която да обсъдят с ГЕРБ.

Окей, ама тази управленска програма трябва да има нещо за гърба си, това нещо се казва мнозинство, парламентарно мнозинство. А това мнозинство между кои и кои може да бъде? В случая се говори за парламентарно мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Няма друго парламентарна мнозинство или поне няма на пръв поглед друго парламентарно мнозинство. Затова, как може да си говори за управленска програма с първата политическа сила без да им се даде възможност да направят мнозинство с първия мандат,  с желанието те да направят мнозинство с втория мандат? Разбирате абсурдността на ситуацията. И затова неведнъж, и ще продължавам да го повтарям и да го казвам това нещо: тук става въпрос за преследване на тяснопартийни интереси и за възможността да вървим не просто към местните избори 2 в 1, и парламентарни, а и едни междинни избори през лятото.

Трудни битки предстоят, наистина е така. Г-н Киряков, казахте че няма никаква логика кабинет с втория мандат на "Продължаваме промяната“, където ГЕРБ ще ги подкрепи. Но знаете, че в политиката всичко е възможно, виждали сме много неща. Ако станем свидетели на подобна ситуация, какво развитие очаквате?

Ще започна с последните ви думи преди паузата: "очаква ни трудни битки“. Защо да ни очакват трудни битки, като може да ни очаква лесен диалог? Много по-лесно е, казвам го категорично, да се води диалог, а не да се водят битки. Битките се водиха в предизборната кампания. След предизборната кампания и след резултат, поредния труден за преглъщане резултат от всички политически сили, трябва да се води диалог. А в момента се води формален диалог. И затова казах, че не е логично ако ти искаш диалог и искаш съставяне на правителство, да откажеш на първата политическа сила нещо, което така иначе искаш да постигнеш, само че през себе си, през втората политическа сила. Това е липсата на диалогичност и на здрав разум в тази ситуация. 

Кой ще пострада обаче повече в една такава ситуация с втория мандат, въпросът, който ви зададох сега, според вас ГЕРБ или "Продължаваме промяната“?

Ето и друг абсурден въпрос: кой ще пострада? Защо трябва да мислят партиите от гледна точка на това коя от партиите ще пострада? Защото тука не става въпрос, те не питат кой човек конкретен от обществото ще пострада, обществото ще пострада ли, или коя конкретно група ще пострада: пенсионерите ли...

То вече страда. 

Да, тях не ги интересува това. Тях ги интересува в момента коя от партиите ще пострада повече или по-малко, и коя ще спечели повече или по-малко от тази ситуация. Затова ви казах, абсурдна ситуацията, в която обществото така иначе вече страда в приложение на 2 години, а партиите си правят сметка за това кой ще спечели и кой ще загуби в определен тип развитие на ситуацията. И какво като съставят кабинет с втория мандат? Каква ще е разликата между кабинет с втори мандат и кабинет с първия мандат, ако зад него стоят едни и същи хора, едни и същи политици, едни и същи парламентарни групи, каква ще е разликата? И ако се постигне консенсус някакъв за политики, за гласуване на закони и т.н. Ти си стигнал до най-важното, спориш за това кой ще вземе мандата. Никаква разлика няма. Така или иначе и с първи, и с втория мандат и Бойко Борисов ще е там, и останалите политици от ГЕРБ ще са в парламента и ще одобряват или ще отхвърлят политики, същите политици, които определят сега дневния ред, законодателната програма, управленските приоритети, ще трябва да ги гласуват след това тези неща. И затова е безсмислен спортът с кой мандат ще се реализира този кабинет възможен, и дали ще е кабинет, или няма да е кабинет, дали ще е експертно, дали ще политическо, дали ще участват фигури от отделните парти или няма да участват. Няма никакво значение – зад тези политики стои едно и също мнозинство с едни и същи народни представители. Аз примерно задавам въпроса, абсурдния разбира се, като се приемат тези политики и когато се направи тази управленска програма, да не би всички тези политици от двете партии да кажат: "Ние се отказваме от парламента, пускаме някакви други хора от тези парти, за да дадем шанс да се реализира тези политики“. Ами няма да го направят. Същите хора, които са избрани в парламента и които са заклели като народни представители, ще застанат зад тази програма. И затова е въпрос на риторика в момента, опит за заблуда през реторика, това заиграване с това с кой мандат ще бъдат реализирани тези приоритети.

И през това време обществото гледа и псува, с извинение за жаргонния израз, и си брои стотинките в портмонетата, защото цените в магазините продължават да растат.

 

Вие се извинявате, но от народните представители чухме и нецензурирани думи днес, така че въобще за какво говорим? Както казах, перманентният хаос у нас не спира. Политически престрелки, надлъгвания, нецензурирани думи, а се надяваме на нещо повече, но накъде? Въпросът е кога ще се случи това?

Ами за съжаление започвам да привиждам крайни сценарии на тази ситуация, които не са изгодни за никого, включително за "Възраждане“ разбира се. Но това са, пак казвам, хипотези, които са малко вероятни да се случат. Вероятността обаче да се стигне до нови избори и продължава да нарастване, и вече е много голяма, вероятността все повече хора да се отказват да гласуват, защото никой не мисли за тях, за избирателите, също е много голяма. Вероятността да се попаднем след нови избори юли месеци или юни, няма значение кога, в същата ситуация, също е много голяма. Затова продължавам да задавам въпроса: какъв е смисълът на това упражнение, което се прави в момента, на това упражнение, което се правеше и след предишните избори? Защо си мислят политиците, че следващите избори няма да попаднем в същата ситуация и няма да се води същия спор, и няма да се водят същите битки, без да се води диалог, и че почти е сигурно, че ситуацията икономическата може да бъде и по-тежка, ако не се гласува бюджет например от това Народно събрание? И като се гласува бюджет, защо да не го изпълни редовен кабинет, ами трябва да го изпълнява служебният кабинет? Аз ще ви кажа: една от причините е, че партиите просто не искат да управляват в тази тежка ситуация, защото пак мислят през пресмятането кой ще загуби и дали няма да си навлекат електорални загуби за това, че трябва да управляват в тежка ситуация и че трябва да взимат тежки решения. И се връщам пак на тезата си, че партиите предпочитат избори и увеличаване на скандала, от разширяване на скандала и разбира се продължаване на битките, отколкото диалога и да се стигне до нормализация на ситуацията заради тънки партийни и лидерски сметки.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Никой не ще пачи яйца! Особено когато сам ги е снесъл!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: