Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Климатолог: Малки торнада удрят страната ни през юли и август
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 02.05.2019Коментари (1)1396
©
Малки торнада удрят страната ни през юли и август. Най-застрашени са районите около Стара Загора и Созопол. Това заяви пред "България Днес" климатологът Петър Янков по повод риска за страховити природни стихии у нас. Изказването му е провокирано от торнадото, което се изви в Румъния, само на 20 километра от границата с България. Кадри от стихията бяха публикувани в социалните мрежи, като впечатляват с мащабност и разрушителност. Местните медии съобщават за обърнат автобус, в който са пътували 39 души. 7 от тях са ранени и се е наложило да получат първа помощ.

"У нас няма условия за чак такива природни стихии. Хората масово ги наричат торната, но реално това са вихри от облаци, популярни у нас като тромби. Ако се образуват край вода, се наричат смерчове. Заради големия температурен контраст може да ги очакваме през лятото. Могат да бъдат наблюдавани също и на Витоша. Аз лично съм ги виждал на товарната гара в Пловдив, където вагоните с въглища се нагряват толкова много, че създават условия за вихри от облаци", обясни Янков.

Климатологът внесе спокойствие, че шансовете торнадо като това в Румъния да удари страната ни са минимални. По негови думи южните части на Румъния са известни с вихрите си, но подобни явления се случват веднъж на 15 години. Точно в тези райони има предпоставки за мощни купесто-дъждовни облаци, които достигат до 18 километра височина. "Последният мощен смерч у нас беше преди 2 години в Смолян. Добрата новина е, че в Европа няма торнада като в Америка - не могат да нанесат опустошенията, които сме свикнали да виждаме по телевизията", добави Янков.

Преди пет години двучасово торнадо се вихри в петричките села от високия Огражден в община Петрич. Вследствие на урагана беше отнесен пътят, свързващ селата Яково и Драгуш, изкоренени бяха дървета. "Беше много страшно, досега такова нещо в района не е имало. Това беше торнадо, което за минути изкорени вековни дървета, вдигна във въздуха кон и го отнесе на няколко метра, а поройният дъжд отнесе пътя. Беше страшно", коментираха тогава местни хора.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Няма такова нещо като "торнадо" на този континент!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: