Климатолог: Времето от миналата седмица беше като през зимата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:00 / 30.06.2018
1388
Това, което виждаме сега, е абсолютно нетипично. Това е синоптична обстановка, която е типична за зимата – циклон, който преминава през Турция, Гърция и накрая България. Това обясни пред bTV климатологът проф. Георги Рачев за продължаващото лошо време.

"Този циклон Нефели се задържа 5-6 дни, което не е типично. Изля се страшно много дъжд. Над 150 литра на квадратен метър само за няколко дни“, каза той. По думите му, циклонът Нефели си има наследник и той се изнася вече към Русия, а България остава в неговата периферия. В Западна България вече има вятър, който не е студен. "Надявам се той да донесе малко по-топъл въздух и да пуснем вече малко слънце“, каза професорът.

За предстоящото посрещане на Джулай морнинг той каза: "Тези, които са на морето, може би ще видят слънцето в 6 ч. сутринта“. Рачев гарантира, че юли ще е много по-топъл и няма да има нищо общо с това, което виждаме сега. "Ние се връщаме към типичното специфично юлско време. Юли е най-топлият месец“, обясни той.   През юли ще има напълно нормални температури - 26-28 градуса, в низините ще се доближим до 30.

"Лятото не си е отивало. Това, което видяхме, се случва доста рядко, но е част от действителността“, каза климатологът. По думите му, още на 10-11 юли ще има температури от 30-31 градуса.   "Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури и може би малко по-ниски от нормалните. По една друга прогноза се говор5и за една сравнително по-гръмотевична обстановка през юли и август. Очаква се в Западна България валежите да бъдат нормални и малко по-големи от нормалното. Докато в Източна – предимно нормални и малко по-малки от нормалното. Така че чудесно лято ни очаква“, заяви Рачев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).