Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ключовият свидетел по мегаделото "Белнейски" изчезва мистериозно след среща с руснаци
Автор: Екип Burgas24.bg 13:30 / 13.10.2019Коментари (0)1751
©
В пълна мистерия е забулена съдбата на Владимир Славов-Иширковеца. В колата на легендарния гангстер са открити 4 литра от кръвта му, но тялото му липсва и досега. За последно Славов е забелязан на 5 септември 2015 г. в родния си град Силистра. Обявен е за издирване с жълта бюлетина на Интерпол за липсващи хора.

Митичният бандит от 90-те е лежал в затвора няколко пъти, включително и за бомбен атентат срещу прокурор Румен Атанасов. Името му нашумя, след като става ключов свидетел по делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Иширковеца се яви в процеса и даде показания срещу единствения обвиняем за двойното престъпление Лазар Колев, който му е съкилийник.

"Той се разкая пред мен в момент на депресия и призна за убийството. Едното момиче е било оставено в офис на вуйчото на Лазар - Паун Лазаров. Не лично при него, а при негов познат", разказа Иширковеца по време на мегаделото за двойното убийство, съобщава "България Днес".

Славов разкрива, че в началото смятал, че Лазар Колев е набеден за смъртта на Росица и Христина Белнейски и доказателства в случая липсват. Впоследствие при разходки на карето в ареста Лазар му признал, че всичко станало случайно. Разказал му как минавал покрай заведение в Пазарджик и качил двете момичета на стоп. Разбрал, че били "наши момичета", което значело, че ставали за любовна авантюра. Колев бързо установил контакт с тях, разбрал, че са сестри. По-малката зарязал в офис или сграда на вуйчо му. Казал също, че е останал с по-голямата, имал сексуален контакт с нея, но тя не могла да издържи и затова станала белята. Той самият бил доста пиян и стигнал до крайност. Росица скочила в движение от автомобила му и се пребила. Понеже бил пиян, Лазар Колев не могъл да я задържи. Той не разказал подробности за това какво се е случило после, но добавил, че се наложило по тази причина да бъде умъртвена и по-малката сестра. Когато Лазар се напивал, имал навика да контактува "нетрадиционно" с жените - и с двете имал анален и вагинален контакт. Нямало свидетели и никой не видял. Взел бил мерки, за да няма биологичен материал от него по двете деца. Почистил колата и я продал. Взел мерки и за телефона. Това Иширковеца разказва в съда, че му изповядал обвиняемият за двойното убийство.

След показанията на Владимир Славов и събраните по делото доказателства Лазар Колев бе осъден. През май 2014 година Върховният касационен съд го наказа с доживот зад решетките.

Само година по-късно, през септември 2015 г., полиция открива изоставена кола на пътя Силистра - Шумен. В автомобила има около 3-4 литра кръв. ДНК анализ показва, че тя е именно на Владимир Славов. Мистерията се заплита още повече, защото трупът му не е открит. Експерти са категорични, че количеството кръв, което е попило в седалките на колата и е разлято по пода, е огромно и човек не би могъл да оцелее, ако изгуби толкова кръв.

Владо Иширковеца е забелязан за последно на 5 септември 2015 г. в родния си град Силистра, става ясно по време на разследването. Обявен е за издирване с жълта бюлетина в Интерпол, но до този момент не е открит - нито жив, нито мъртъв.

По време на издирването на разпит е подложен 63-годишният тогава Манол Костадинов. Мъжът е съгражданин и дългогодишен приятел на Иширковеца. И двамата са в бизнеса с източването на карти от банкомати и дори са лежали заедно в италиански арест. Според Манол приятелят му Владо Ишириковеца е имал среща с руснаци или молдовци. Щял да им продава софтуер, който се използва за скимиране на дебитни и кредитни карти. Сделката била за много пари. Кои са купувачите, с които се е срещал Иширковеца, така и не става ясно.

Владо Иширковеца излиза за последно от Централния софийски затвор през 2010 г. След това заживява в София. Решава да се занимава с по-интелигентни престъпления - източване на банкови карти, споделя самият той пред приятели.

В началото на 2011 г. заминава за Италия. През май същата година полицията в Козенца нахлува в апартамент, за който има информация, че се ползва като публичен дом. Арестувани са Владимир Славов, тогава на 49 г., Манол Костадинов, на 59 г., Деливер Бейкиров от Главиница на 57 г., Стефан Съботинов на 52 г. и 40-годишният Евгений Георгиев.

Иширковеца е обявен от полицията в Козенца за лидер на бандата за трафик на жени. В атакувания апартамент са открити и огромно количество пластики, компютри и друго електронно оборудване. Имало още скенери, мобилни телефони. Интерес на разследващите предизвикал и модерен софтуер за скимиране на карти, вероятно от същия тип, който Иширковеца се опитал да продаде на руснаците, с които имал среща в края на 2015 г.

Престъпната кариера на Иширковеца започва с трафик на крадени коли от Западна Европа към бившите съветски републики. Занимава се с рекет, побоища, трафик на проститутки, кражби, грабежи, фалшива валута, източване на ДДС с фалшиви фактури. Последната му присъда, която излежава в България, е заради бомбен атентат срещу окръжния прокурор на Силистра Румен Атанасов през 2000 г. Иширковеца е лежал в почти всички затвори в България.

Славов е висшист. След като излязъл от затвора през 2010 г., се оженил за германка. Оттогава фамилното му име е Славов-Сварт. Приятелите му го описват като брутален, но в същото време находчив и интелигентен.

Прякорът Иширковеца идва от името на селото, откъдето е родът му - Проф. Иширково. Родителите му били учители. Баща му е бил кмет на селото. Единият му чичо пък е бивш шеф на МВР в Силистра от 60-те до началото на 80-те години на миналия век. Другият е уважаван лекар невролог.

Владимир Славов е израснал в Силистра, но е роден в Дулово. Учил е в спортното училище в Русе, профил борба. Изкарал Школата за запасни офицери в Плевен. Има и висше образование - застрахователно и банково дело, завършил е Стопанската академия в Свищов.



Още по темата: общо новини по темата: 4
01.02.2024 »
06.08.2018 »
07.02.2018 »
18.06.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: