Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметове на общини в Бургаско се включиха в конференция "Европа в България: Общо бъдеще"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:20 / 10.01.2023Коментари (0)537
© Burgas24.bg
Кметове на общини в Бургаско се включиха в регионалната конференция "Европа в България: Общо бъдеще", предаде репортер на "Фокус". По време на срещата, инициирана от Българската телеграфна агенция, се дискутират новостите в Политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 г. 

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че приветства усилията и скоростта на сегашното служебно правителство, с които се обявяват мерките, в т.ч. и първите средства, които се появиха по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Дано не се влезе отново в един процес на забавяне. Апелирам да имате по-голямо доверие на местната власт и да активизирате процесите по отношение обявяването на тези мерки. В последните години може би заради честата смяна на правителства и техните експерти, представителите на местаната власт се изравнихме и не отстъпваме по отношение на експертизата на представителите на управляващите органи. Гледайте на нас като на едни партньори", посочи кметът. 

"За да изравним всички дисбаланси, трябва да бъдем суперактивни. Нека да си подадем ръка и да работим по-устойчиво - България е прекалено бедна, за да правим експерименти", добави Димитър Николов.   

Според кмета на Созопол Тихомир Янакиев критериите за избор на европейските проекти трябва да бъдат направени така, че да обхващат по-голям брой от населени места.

"Изключително трудно се наваксат дисбалансите, които се натрупаха в страната след приемането ни в Европейския съюз. Критериите за подбор на европейските проекти трябва да бъдат така направени, че да обхващат по-голям брой от населени места. Така ефективно и устойчиво тези средства ще бъдат насочени по приоритети. В предходните програмни периоди бяха ограничени инвестициите в инфраструктурни проекти на малките населени места. Надявам се това да бъде променено и част от парите от Плана за устойчивост и развитие да достигнат до своите предназначения", посочи Тихомир Янакиев.    

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че 10 проекта по линия на Местната инициативна група все още се разглеждат при управляващия орган.

"Пропуснахме миналия сезон, което щеше да доведе до повече приходи и до повече туристи. Общини като Созопол и Поморие сме в четвърто йерархично ниво. С предимство винаги е столицата, след това са 28-те областни града, в трето ниво са още 30 и няколко – и парите стигат дотам. Това са елементи, които водят до големи проблеми и пропуски в реализирането на съответните програми", поясни Иван Алексиев. 

"Имам молба към управляващите органи – нека да работят с нашето темпо. Казват, че ние бързаме, но това е така, защото имаме срокове. За нас два пропуснати месеца са много", посочи кметът на Поморие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: