Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
Автор: Йоланда Пелова 15:53 / 27.05.2023Коментари (0)799
©
Кметът на Казанлък Галина Стоянова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 24.05.2023 г.) 

Г-жо Стоянова, каква е нагласата ви за днешния празничен ден, 24 май? 

Със спомена за 15 септември, когато бях учител и когато наистина 15 септември и 24 май бяха дните, в които се прераждах. След това, разбира се, нашите празници, които започнаха, които отразяват 120 години от Празника на розата, направиха деня ми прекрасен, защото имах възможността заедно с нашите гости от Грас, кметът на Грас и председателят на Асоциацията на етеричните масла да открием едно ново духовно средище в Казанлък – това е Домът на "Ахинора“, картината на Иван Милев, която той завещава от краткия си, но много, много успешен житейски път, завещава на казанлъчани. На 24 май наистина се говорят много думи, буквите звучат прекрасно, но е хубаво да оставаме на нашите ученици и на нашите деца духовни спомени и паметници, които да говорят и след години за нас.  

С това е свързан и следващият ми въпрос – за силата на буквите, на думите. Стремежът ни към знанието, нашата култура, битие, история опазваме ли ги според вас или ги рушим?

Казанлък е духовно средище на България. Казанлък е място, в което от всяко ъгълче говорят художници, и то велики художници, не просто български, а световни художници, музиканти от миналото, от столетията, но и в днешно време. Разбира се, че се гордеем с нашите учители, прекрасните ни училища, децата и учениците ни. Така че в Казанлък културата, духовността, образованието много отдавна са издигнати на пиедестал. Неслучайно в първите години на Освобождението се взема решение именно в Казанлък да се направи първото педагогическо училище, основано преди 140 години. 

Днес питам моите гости коя е любимата им българска дума. Сега питам и вас. 

Моята любима българска дума е "обич“, защото тя е по-силна от думата "любов“, по-силна от думата "заедно“, България, защото в "обич“ има само четири букви, но в тях има толкова сила и енергия, че обичта може да бъде еднакво силна както към близките, така и към далечните хора, към изкуството, към природата и света, който ни заобикаля. Това е моята дума. 

Г-жо Стоянова, вече стана въпрос в нашия разговор, вие споменахте за розовото масло. Няма как да не ви попитам, всички знаем за това, което се случва, за това как да защитим поминъка на Долината на розите. Как се развива въпросът, запознайте ни с последните неща. Знаем, вчера евродепутати от пет държави застанаха отново зад българските си колеги в защита на розовото масло. 

Най-напред бих искала да благодаря на Радио "Фокус“ за това, че беше първата медия, която даде гласност на този проблем още през ноември 2022 г., когато споменах за него. 

Така е, да. 

След моето интервю в Радио "Фокус“ много от вашите колеги не вярваха на това, което казах, както и някои се опитаха да изопачат думите ми. Други бяха решили, че това е политическа пропаганда. Стана ясно вече, предполагам, на цяла България, че промените в два европейски регламента ще засегнат не само маслото от роза, но всички етерични масла, включително лимоните на Испания, бергамота на Италия, лавандулата и т.н. Това е голям проблем, който изискваше много усилия, и за това време от ноември дотук наистина се направиха много неща от много страни.

Държавата направи своята национална позиция в много категорична декларация, която беше изпратена в Европейския парламент. Най-напред Андрей Новаков от европейските депутати, по-късно и Мария Габриел, и останалите ни представители в Европарламента подкрепиха всички промени, които се изработиха и които конкретно поиска Мария Спираки – докладчикът по промяната в този регламент, да се внесат, за да може да се направи нещо така, че промяната да не засегне толкова много производителите на етерични масла.

Вчерашната конференция беше организирана от Асоциацията на етеричните масла в България и Международната асоциация за етерични масла. Тук на гости бяха и кметът на Грас, и председателят на самата международна организация, който гостува и днес в Казанлък. Онова, което се постигна дотук, наистина е впечатляващо и е важно да се отбележи, че когато се действа в една посока, когато всеки е целеустремен и една е целта, тогава се постига наистина успех. Аз смея да кажа, че по думите на г-жа Спираки има два компромисни варианта, които съм сигурна, че европейските депутати ще подкрепят.  

Кои са те? 



Единият компромис в регламента е да се изключат етеричните масла от понятието за "смеси“. Втория компромис е етеричните масла да се разглеждат като натурална биологична единица, като натурален продукт. Това няма да ги подведе в една квалификация, която е с химичните субстанции, химичните смеси и химичните производства. Мисля, че ще се постигне най-доброто за производителите, защото най-засегнати иначе ще бъдат малките производители на рози и на етерични масла. 

Така е. И розовото масло – чета различни заглавия, че може да бъде обявено за токсично. Но как ще оправдаете тези неща? Знаем, България държи 75% от пазара на розово и лавандулово масло. 

 

Така е. Когато споменавах и настоявах да се чуе, че има такава опасност, много българи казваха, че това е глупост и не могат да го повярват. Да, наистина има опасност етеричните масла да се регламентират така, както химичните вещества. Но мисля, че вече сме на етапа, в който сме преодолели процеса, в който да убеждаваме Европейската комисия и Европейския парламент, че не трябва да се третират заедно с химикалите натуралните продукти. Сега вече наистина заедно с Асоциацията, която направи кметът на Грас Жером Вийо, и всички кметове, с които на 1 юни ще се срещнем в Париж, наистина ще докажем, всеки с производството на етерични масла от различен вид природен продукт, наистина ще докажем, че когато природата създава етеричното масло, което е естествено натурално, водата, с която се извлича маслото, и загряването при 100 градуса Целзий.

Не се ползват никакви химикали, нито има някаква опасност от това те да попаднат в маслата. Напротив, много от етеричните масла – и японците го знаят и го ползват, се ползват като хранителни добавки и те помагат за здравето на човека. 

Г-жо Стоянова, благодаря ви за този разговор. Пожелаваме ви успех! 

Благодаря. И още веднъж на вас и на всички българи. Ще направим всичко възможно етеричните масла и поминъкът, и името, и националният символ да бъдат защитени.



Още по темата: общо новини по темата: 96
27.05.2023 »
27.05.2023 »
25.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: