Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Варна: В началото на един труден сезон, нека не всяваме паника! Спекулациите с езерото приличат на политически планктон!
Автор: Пламена Николова 17:05 / 22.05.2020Коментари (0)1829
© Burgas24.bg
"РЗИ-Варна ще вземат по три пъти седмично проби от морската вода, за да има спокойствие и да няма спекулации по темата. Не бива в началото на един труден сезон да има спекулации, които заедно с двата вида планктон, които цъфтят, приличат вече на политически планктон. Да не говоря за появата и на други морски организми, които наблюдаваме покрай темата. Всички институции са на терен, нека не всяваме изкуствена паника. Нека хората, които очакват туристическия сезон се готвят нормално." Това коментира днес по темата със замърсяването на Варненското езеро кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg

Коментарът му бе по повод на организирания флашмоб пред Община Варна, в който природозащитници протестират срещу "затаяване на информацията" около фекалния разлив във Варненското езеро. 

"Трябва да е ясно, че веднага, щом беше установена аварията на тръбопровода и подадена информация от ВиК Варна, беше сформирана комисия с участието на всички институции по тази тема. За бездействие не може да се говори, защото през това време беше изискана информация от МОСВ, защото те са били организаторите на търга по избора на гръцката фирма, която е изградила тръбата. Българо-датска фирма е отговаряла за надзора. Направени бяха обследвания на скъсването, за да се направи проект за действията по отстраняване на аварията, предявихме претенции да се отстранят дефектите, докато тръбата е в гаранция.

Стана ясно, че фирмата не предприе тези действия и се тръгна по процедури за избор на изпълнител по отстраняване на аварията. МРРБ отпусна 1,3 млн.лв. за ремонта и по ЗОП беше избран изпълнител. Не искам да се злоупотребява с темата, всички да интерпретират данните. Затова ние настояваме всички институции, които имат касателство, да дадат становище по темата. При всяка информация за отклонения от параметрите ще бъдете своевременно информирани. В момента има проверки на съответните органи, които ще установят кой е отговорен за ситуацията. Що се отнася до ситуацията с мъртвата риба, настояваме за оглед на всички възможни източници. Има предприятия от всякакви промишлености. Рибата е на километри от тръбата, обратно на логикатка и теченията.  

Един робот, 14 човека, три плавателни съда са ангажирани с дейностите по възстановяване аварията по тръбата, обследва се втория участък и се надявам, че до края на деня ще бъде изваден, така както беше изваден първия участък от Южната страна. Върви обследване на свързващото трасе по средата, където ще бъде монтирана нова тръба. Започват дейностите по изкопаването на траншеята, в която ще бъде положена новата тръба. Там работата е сложна, защото 12 метра от Южна страна трябва да е положена на 22 метра, това предполага сериозни изкопни работи. Не трябва да се нарушава и корабния трафик. Екипите водолазни, които работят, са мотивирани да работят денонощно, за да бъде отстранена аварията", коментира днес кметът на Варна.




Още по темата: общо новини по темата: 28
14.04.2022 »
14.04.2022 »
02.06.2021 »
11.02.2021 »
11.02.2021 »
29.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: