Кога тестът за COVID-19 може да се окаже грешен?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:09 / 09.11.2021
753
Установяването на коронавирусна инфекция е най-трудно на четвъртия-петия ден от заболяването. Вероятността за откриване на коронавирус при тестване намалява на четвъртия или петия ден от заболяването, ето защо понякога пациентът има всички симптоми на COVID-19, но тестът показва отрицателен резултат, твърди професор Наталия Пшеничная, зам.-директор по клинична и аналитична работа в Централния научноизследователски институт по епидемиология към Федералната служба за надзор в сферата на здравето. 

"След четвъртия или петия ден от заболяването, вероятността от откриване на вирус в назофаринкса намалява, а респираторните симптоми може да са в разгара си по това време. Ако тестването се извършва през тези дни, можете да получите отрицателен резултат", каза тя.

По-рано Пшеничная каза, че коронавирусът няма специфични симптоми, присъщи само на него, така че е невъзможно да се постави точна диагноза без лабораторни изследвания.

Тя обясни, че ако има респираторни симптоми като кашлица, хрема, треска, тогава пациентът може да подозира, че има коронавирус, особено ако е бил в контакт със заразени преди няколко дни. За да се постави диагноза обаче е необходимо лабораторно изследване, тъй като може да се касае и за грип, и за ТОРС, уточни експертът, предаде БГНЕС.

Докторът на медицинските науки Татяна Руженцова по-рано каза, че пациентите с коронавирус, които са били ваксинирани преди това, могат да отделят вируса, но количеството на патогена и времето за изолиране са много по-малки отколкото при неваксинираните, затова рискът да се заразим от ваксинирани е в пъти по-малък.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).