Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кои са лекарите в новия парламент?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:09 / 22.11.2021Коментари (1)1218
© iStock
Изборите за 47-мото Народно събрание са вече минало, а след тях са ясни и народните избраници, които влизат в управлението на страната. Не е тайна, че политическите формации заложиха на доста лекари в предизборните си листи. След окончателното разпределение на мандатите в парламента, вече са ясни и имената на лекарите, които ще са част от управлението на здравния сектор, пишат от Medical News. Оказва се, че ГЕРБ ще са политическата сила с най-много лекари в групата си, докато победителите от "Продължаваме промяната“ са с доста слабо медицинско представителство.

Може би едно от най-разпознаваемите лица сред представителите на съсловието в парламента е депутатът от левицата проф. Георги Михайлов. За момента неговото име е и най-спряганото за евентуален здравен министър при коалиционен кабинет, който неминуемо бъдещите управници ще трябва да сформират. Въпреки че за момента от “Продължаваме промяната", които спечелиха вота, определят за “спекулации" разпространения в някои медии списък на проектоправителство, при възможна коалиция с БСП бъдещето на проф. Михайлов като здравен министър, е доста вероятен сценарий. Бившият шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е депутат с дългогодишен опит и активна позиция от парламентарната трибуна по проблемите на сектора. Често от нея проф. Михайлов е изказвал и тезата на левицата, която залегна и в предизборната им платформа, а именно, че болниците не трябва да са търговски дружества.

От групата на ГЕРБ-СДС в парламента ще видим отново бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, както и бившият директор на "Пирогов“ проф. Асен Балтов. От редиците на бившите управляващи депутат ще е отново Красен Кралев, който е завършил МУ-Варна, но на практика професионалният му път е свързан активно с маркетинг. Отново в парламента ще видим и доц. Лъчезар Иванов. Сред лекарите в листите на бившите управляващи от квотата в Пловдив влиза анестезиологът д-р Иван Червенков, който е управител на МБАЛ Асеновград. От групата на ГЕРБ в парламанта влизат д-р Красимир Събев, който е началник на ОАИЛ в МБАЛ-Смолян.

"Продължаваме промяната“, която влиза в парламента с най-много или 67 депутати, ще бъде представлявана сред лекарите единствено от доц. Антон Тонев, който е специалист хирург-онколог от Варна с над 10 години опит. Малко след вота в една от първите си публични изяви, доц. Тонев коментира, че той и представляваната от него политическа сила са "за“ ваксинацията срещу COVID, но отбеляза, че това трябва да става доброволно.

 "Ние сме против задължителното ваксиниране, а решението за това трябва да се случва чрез една широка информационна кампания“, заяви той, цитиран от Агенция "Фокус“.

Вече доста познато лице в парламента е проф. Андрей Чорбанов, който влиза от квотата на "Има такъв народ“. Проф. Чорбанов бе в състава на последната парламентарна здравна комисия. От партията на Слави Трифонов в парламента влиза и доц. Силви Кирилов, който беше начело на ресорната комисия в предходния парламент. Припомняме, че 70-годишният уролог бе номиниран за здравен министър в проектокабинета на ИТН. Доц. Кирилов най-вероятно и ще е народният представител, който ще открие 47-ия парламент.

Групата на ДПС отново ще бъдат представалявани от д-р Хасан Адемов и д-р Джевдет Чакъров. От редиците им влиза и Юсеин Вейселов, който е завършил "Рехабилитация и ерготерапия“.

От "Демократична България“ в парламента влиза отново пулмологът д-р Александър Симидчиев, който беше заместник-председател и председател на здравната комисия в последните два парламента.

Независимо дали лекарите, които ще чертаят политиките в сектора, имат опит и като законотворци или не, е ясно, че проблемите в най-трудната за ръководене сфера очакват тяхната намеса.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2021 г.
0
 
 
Какво ли има още да ни сервират, дано е за добро, но....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: