Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кои са маслата, които пречат най-много на организма ни?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 23.05.2023Коментари (0)347
©
В опитите си да свали някой и друг килограм от теглото си, човек прави редица промени в начина си на хранене. Например изключва твърде преработени храни, за сметка на повече плодове и зеленчуци.

Има обаче един важен аспект от диетата, който често не се взима под внимание. А именно, маслата, с които готвим. Оказва се, че дори най-полезните храни могат да се превърнат в нездравословни, когато се готвят в неподходящи видове масла. Освен вреди на здравето, те могат да допринесат и за увеличаване на т.нар. висцерални мазнини - тези, които се натрупват около вътрешните органи в областта на корема.

И за да намерят отговор на въпроса кои са тези масла, от She Finds се допитват до специалиста по хранене Дейвид Саутър. И той без колебание той посочва два вида.

Соево масло

Освен че се използва в кухнята за печене и пържене, соевото масло, което се извлича от соеви зърна, се среща често и в пакетирани печива, закуски и подправки. Според Саутър то може да окаже сериозно влияние върху здравето и дори да доведе до увеличение на висцералните мазнини с течение на времето - поради собственото си високо съдържание на мазнини.

"Обикновено намиращо се в преработени храни и често частично хидрогенирано, соевото масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да доведат до различни възпаления, когато се консумира в прекомерни количества", предупреждава диетологът. Възпаленията пък забавят метаболизма, което е пречка за сваляне на излишни килограми.

Затова вместо със соево масло Саутър препоръчва масла с по-добро съотношение на омега-3 към омега-6 като лененото или рибеното.

Царевично масло

Винаги трябва да сме внимателни с употребата му, тъй като често е главен виновник за наддаване на тегло. "Подобно на соевото, и царевичното масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и може да доведе до дисбалансирано съотношение с омега-3 киселините", повтаря Саутер.

Като заместител той препоръчва да изберем масла, богати на мононенаситени мазнини, като студено пресован зехтин, пише lifestyle.bg. Използването на зехтин не само намалява риска от натрупване на висцерална мазнина, но също така предлага редица ползи за здравето.

И ако искаме да поддържаме здравословно телесно тегло или да свалим няколко килограма, важно е както да внимаваме с какво се храним, така и да спортуваме редовно. Но и, оказва се, да премахнем вредни храни като някои растителни масла. Хубавото е, че винаги има по-здравословни алтернативи каквито са зехтинът или маслото от авокадо, чрез които да поддържаме цялостното здраве.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: