Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колата на стрелците срещу Алексей Петров купена за 800 лв. от семейство
Автор: Екип Burgas24.bg 09:01 / 31.10.2015Коментари (0)986
©
Снимката е илюстративна
Червеният опел, с който избягаха атентаторите, стреляли по мерцедеса на Алексей Петров с два гранатомета, не е краден, а купен за 800 лв. от семейство в София.

Бившият съветник в ДАНС оцеля, след като в четвъртък сутринта единият стрелец вместо колата улучи изоставена постройка, а граната от другото РПГ се заби в дясната страна на автомобила, но не се взриви. Двамата наемници причакаха мерцедеса на Петров, управляван от шофьора му, близо до дома му в столичния кв. "Кръстова вада". След неуспешния атентат се качили на червения опел и бързо се изтеглили.

Свидетел обаче успял да види колата на нападателите и регистрационните ѝ табели. По тях криминалистите открили съпрузите, които продали автомобила си преди няколко дни.

"Дойде някакъв мъж и каза, че спешно му трябва кола. Спазарихме се, но опелът още не беше прехвърлен по документи", обяснил един от свидетелите.

Автомобилът - "Опел Астра", модел 2001 г., е бил открит още в четвъртък недалеч от мястото на покушението в кв. "Кръстова вада". Той не е бил опожарен. След като са го изоставили, стрелците вероятно са се прехвърлили на "чист" автомобил и се изтеглили необезпокоявано.

В червения опел криминалистите са намерили две маски за Хелоуин, който се чества в последния петък на октомври. Вътре имало и празно борсалино. Чантичката и маските са иззети като веществени доказателства и ще бъдат дадени за експертизи в института по криминалистика на МВР.

Експертите ще търсят пръстови отпечатъци и биологични следи. Информацията пък ще се сравни с базата данни на МВР и с евентуални отпечатъци и ДНК на заподозрени. Разследващите разполагат и с описание на купувача на опела, когото ще се опитат да издирят.

За полицаите е учудващо, че атентаторите не са използвали крадена кола и не са сменили истинските регистрационни табели с крадени или фалшиви. От по-шумните покушения, извършени по светло и на публични места, единствено при убийството на Фатик наемниците не използваха крадена кола.

Учудващо е също така, че двамата гранатометчици не са се опитали да подпалят колата, за да заличат всякакви следи. Версията на разследващите е, че са бързали много и при едно забавяне са рискували да бъдат заловени.

Предполага се, че са били с ръкавици и не са оставили отпечатъци.

Огледът на гранатометите показал, че те не са с изтрити номера, каквато е обичайната практика. Става дума за десантни гранатомети РПГ-22, българско производство (виж текста долу). С тях може да се стреля само веднъж.

Преди 10-ина години сандък с такива гранатомети изчезна от поделение в Стражица.

Разследващите изясняват дали ползваните от атентаторите гранатомети са крадени оттам, или от друго място.

Оръжейници трябва да кажат на какво се дължи провалът на атентаторите - на грешна преценка на място и разстояние или на дефектни гранати. Според разследващите използваните РПГ са лесни за пренасяне, но нямат висока точност.

Предстои Алексей Петров да бъде извикан на разпит. Сутринта в четвъртък той пътувал за делова среща. След стрелбата шофьорът му го върнал обратно вкъщи невредим, а охраната му подала сигнал в полицията.

Минути по-късно той заяви, че не е получавал заплахи и че не е подозирал, че може да стане мишена, затова се движел без охрана. Според бившия командос стрелбата срещу него е по погрешка.

Не така смята обаче бившият шеф на отдел "Убийства" в полицията Ботьо Ботев. Пред Би Ти Ви той каза: "Аз съм убеден, че Петров сам прави изводите и анализите защо се е стигнало до тази стрелба срещу него. Доколкото обаче го познавам, той няма да сподели с разследващите това, до което се добере. При Алексей проблемите могат да дойдат от много страни. Той има доста врагове и, да не кажа силна дума, много хора биха искали отмъщение. Той дори в момента пречи и е опасен за някои хора."

Разследващите са категорични, че атентатът не е за сплашване и само малшансът и слабата подготовка на стрелците са спасили Петров от смърт. Според тях покушението няма как да е постановка на самия Петров, защото това било прекалено рисковано и опасно, още повече че едната граната все пак е уцелила колата, но не се е взривила.

От МВР официално не казват нищо за това по какви версии работят, но неофициални източници потвърдиха, че отмъщение от човек, който е в конфликт с Алексей Петров, е една от тях.

През 2000 г. за първи път го предупредили за атентат
Неуспешният атентат с гранатомет срещу Алексей Петров в четвъртък е трета стрелба срещу бившата барета и втори опит да бъде убит.

Преди 13 г. на 14 август 2002 г. около 23 ч неизвестен човек го прострелва пред басейна "Спартак". С него е жена му Ива Павлова. Един от куршумите счупва 2 от ребрата му, другите са зесегнали ръката и крака му, има повърхностни рани по кръста. Петров оцелява, след като се лекува близо месец в "Пирогов". Старите му рани обаче го мъчат и до днес и заради тях често му се налага да ходи на рехабилитация в Австрия.

Два дни след атентата е намерено оръжието - самоделна ловна карабина "Арсенал" с оптичен мерник. В горичката срещу комплекса са открити две места, които снайперистът подготвял за стрелбата. На едното имало забит прът около 1,5 м, който завършвал с чатал, а във второто укритие са открити табуретка, 3 тухли и самоделна установка за стрелба - дъска, закована перпендикулярно за две дръвчета.

На 14 август Петров следва обичайната си програма. По обяд има делови разговори в ресторант "Златният телец" на бул. "Черни връх", където провежда срещите си. После преминава през фитнес залата на басейна "Спартак", в комплекса говори с познати, по-късно гледа тв новините и мача "Левски" - "Динамо" (Киев).

На първите разпити, след като излиза от реанимацията, бившата барета твърди, че няма идея кой може да иска смъртта му. "Не мога да си обясня защо стреляха по мен. Аз се занимавам с научна работа като докторант към УНСС. Нямам заплахи", казва той. Дни по-късно обаче обръща плочата и признава, че е получил две предупреждения за готвен атентат срещу него. Едното е през 2000 г. Тогава ексслужител на МВР му казал, че бившият му колега Николай Добрев-Бай Добри и хората му готвят покушение срещу него. Петров и Бай Добри служат заедно в отряда за борба с тероризма близо 10 г. Петров дори твърди, че му спасил живота на учение, когато Бай Добри е затрупан от лавина.

Информаторът също е бивша барета, който след като се пенсионира, се включва в охранителната фирма на Бай Добри. За да се гарантра сигурността на свидетеля, той е изпратен да живее в Израел, където 2 г. работи по строежи.

За покушението срещу Алексей Петров са обвинени Бай Добри и още 6-има мъже. Разследването приключва безславно след осем месеца. На 30 април 2003 г. е прекратено поради недоказаност.

Другият сигнал е подаден на Петров 5-6 месеца преди атентата. Двама мъже му казали, че бившият му съдружник Валентин Шотев дава 30 хил. долара, за да го убият. Шотев отрича. Години по-късно той е един от частните обвинители срещу Петров по делото "Октопод".

Първата стрелба по бившия командос е през март 1999 г. Той е ранен в ресторант в кв. Драгалевци. Твърди се, че станало случайно. Мъж разглобявал пистолета си и стрелял неволно.

Гранатите не избухнали, защото не набрали скорост и енергия
ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Гранатите, изстреляни срещу Алексей Петров, не са се взривили, защото не са успели да наберат достатъчно скорост и кинетична енергия. Това заяви за "24 часа" доц. д-р Георги Маринов, един от най-известните оръжейни специалисти в България. МВР неведнъж е прибягвало до неговите експертни съвети.

Според Маринов взривателят на гранатата е нагласен така, че да не избухне близо до стрелеца, а едва след като сработи маршевият двигател и се отворят стабилизаторите. Счита се, че това става на не по-малко от 20-30 м от огневата позиция.

По принцип гранатата се изхвърля от т.нар. стартов двигател, който се задейства от възпламенен барут. Тогава се чува и първата експлозия, съпътствана от мощна реактивна струя на 10-15 м назад. Този факт изключва възможността да е стреляно от червения опел. Теоретично е възможно да се стреля от вътрешността на автомобил, ако соплото е насочено към отворена врата, но тогава рискът от лошо премерване е особено голям, смята експерт.

Истинската сила и мощ на оръжието обаче дава стартовият двигател на гранатата, който в случая не е успял да сработи.

Освен това взривателите на някои гранати са с 2 или 3 защити, които са предвидени да спасят стрелеца при неволно изпускане на боеприпаса. Пресен пример е инцидентът с американците край Сопот, които пострадаха от взривена граната на РПГ-7. Тогава специалисти направиха извода, че при предишно боравене с боеприпаса неволен удар е задействал първата защита на предпазителя, а след груби грешки в зареждането са паднали и другите защити.

Приплъзване на гранатата по бронята на колата е другата, по-малко вероятна причина за неизбухналите боеприпаси. При по-остър ъгъл на попадение честа практика е взривателят да не сработи и взрив да не последва.

При всички случаи бандитите са разчитали на гранати с кумулативен заряд. Само те могат да пробият мощната броня на автомобила, независимо от това къде го целят - във врата или в стъкло. След попадение зарядът развива супервисока температура, която буквално стопява метала, а натрупаната енергия унищожава всичко в купето. Самоличността на намиращите се в него в такива случаи се установява само по тяхната ДНК.

Абсолютно несъстоятелни са твърденията, че единият стрелец е трябвало да пробие дупка в колата, а вторият през нея да вкара гранатата във вътрешността ѝ. Такъв сценарий не би могъл да измисли и най-големият майстор от Холивуд.

Стрелците са много слаби професионалисти, категоричен е Маринов. Според него обаче наличието на два гранатомета обезсмисля версията, че става дума само за сплашване. С два гранатомета се тръгва на война, те са подготвени за убиване, а не за игра, категоричен е експертът.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 3
03.02.2016 »
13.11.2015 »
31.10.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: