Колеги на проф. Кантарджиев: Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:13 / 08.06.2021
1712
Служители на Националния център по заразни и паразтини болести излязоха с отворено писмо до институциите за връщането на проф. Тодор Кантарджиев. Писмото е изпратено до здравният министър Стойчо Кацаров, президентът Румен Радев, служебният премиер Стефан Янев и политическите парти

В документа, те изтъкват, че работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изпитват дълбоко възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на директора.

Според тях отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, несъмнено щеяло да доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ. Ще бъде забавено и изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти, пише още в отвореното писмо.

Протестиращите служители са категорични, че е грозен начинът, по който е отстранен проф. Кантарджиев.

"Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора! Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм“, пишат учените.

Те подчертават, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия.

"НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно.“, констатират служителите на Центъра.

Според тях уволнението му е неоснователно, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. Тодор Кантарджиев изразиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От организацията изтъкват, че в 21 век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).