Колко ще струва пътят до морето смятат от месец българите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:57 / 29.06.2012
1656
Колко ще струва пътят до морето и кой е най-изгодният вариант за пътуване смятат от месец българите. За хората, които имат коли, в повечето случаи няма дилема как ще се пътува. Въпросът е срещу колко пари. При сегашните цени на горивата у нас най-евтино излиза да се пътува с кола на пропан-бутан.

Така например пътят от София до Бургас при средностатистическа кола, която дава разход от 8 литра газ на 100 км, пътят до морето и обратно ще ни излезе 72.32 лв. при цена на пропан-бутана от 1.13 лв. за литър. Малко по-скъпо излиза на метан. На различните места в страната килограмът се продава за между 1.70 и 1.85 лв. Трябва да се има предвид обаче, че няма как да заредиш в София и да караш до Варна, без да спираш.

Дори и най-големите бутилки за метан събират гориво за около 200 км, което автоматично означава, че ще трябва да се спре поне веднъж за дозареждане. За целта обаче трябва много добре да се планира пътуването, защото единици са местата по междуградските пътища и магистрали, където има метанстанция. Иначе от София до Бургас на метан пътят излиза около 84 лв. На трето място, естествено, се нарежда дизелът.

За тези 800 км при разход на извънградско от 4.5 литра на 100 км цената на пътуването е 89.64 лв. при 2.49 лв. за литър дизел. 118.05 лв. пък излиза същото това пътуване, но с бензинов автомобил, който харчи по 6 на 100. По-дългото разстояние до Варна например ще струва със същата кола 148.20 лв.

На дизел цената пада до 112.05 лв. С пропан-бутан пътят София-Варна-София излиза 90.40 лв. На метан пък шофьорът и пътниците ще трябва да се бръкнат за 105 лв. Естествено пътуването излиза доста евтино, ако в колата пътуват приятели, които си делят разходите за гориво. Дори и да пътувате само с още един човек, цената става конкурентна на билета за автобус. За семействата обаче и тази година най-евтиният вариант за пътуване до морето е влакът. Причината е, че децата използват намаления, което сваля с 1/3 цената за пътя до плажа.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).