Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колко ще струва великденската трапеза у нас и в съседните ни страни?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:33 / 10.04.2022Коментари (0)626
© Стандарт
Седмица ни дели от началото на дългата поредица пролетни празници. През последните месеци цените на стоките скачат и всеки от нас го усеща. Колко ще ни струва Великден и от къде да пазаруваме? Как изглежда потребителската ни кошница в началото на пролетта?

Обръщаме поглед към четири основни продукта и промяната за нашия портфейл в началото на април спрямо два месеца по-рано - началото на февруари:

- Олиото от 3,46 лв. за бутилка скача на 4,53 лв.;

- Яйцата от 0,21 ст. за брой скачат на 0,27 ст. за брой;

- Захар от 1,62 лв. за 1 кг. скача на 1,82 лв.;

- Брашно от 1,20 лв. за 1 кг. скача на 1,34 лв.

Общата стойност на база на 27 основни хранителни продукта показва, че потребителската ни кошница от 89 лв. в началото на февруари се е оскъпила до 96 лв. в началото на април – със 7 лв. повече.

Данните, които показваме са на Държавната комисия по стокови борси и тържища и показват цените на едро, но всеки лесно може да направи сметката за своя джоб.

bTV провери колко ще ни струва пазарът, ако отидем до Турция, Гърция и Сърбия.

Гърция

Пазаруването за сънародниците ни в Серес, един от най-близките градове до българо-гръцката граница, е обичайна гледка, особено, за тези, които живеят в пограничните райони. Прахове за пране, зехтин и маслини- това бяха обичайните стоки, които купуват българите, идвайки тук на пазар. Тази година обаче цената на олиото достигна цената на зехтина, поскъпнаха и други основни хранителни продукти. Накара ли това много от сънародниците ни да пазаруват по-евтино в южната ни съседка? Намираме се на основната търговска част в града и ще се опитаме да напазаруваме задно неща за Великденската трапеза и да сравним цените.

Започваме пазара с основното за Великден – агнешко месо. В месарницата на Йорго цените са като у нас. Взимаме почти 2,5 кг. месо, за него плащаме 30 евро. "Тази година цената е 13 евро за килограм, очакваме и да се покачи още до празниците. Имаме клиенти от България, но не знам дали им излиза по-евтино“, разказва собственикът на месарския магазин.

У нас агнешкото е около 26 лв. килограма, а в южната ни съседка 13 евро. Струват еднакво, разликата е, че минималната работна заплата у нас е 710 лева. С нея можем да купим малко над 27 кг. месо. В Гърция минималният доход е 774 евро, което означава почти 60 кг. агнешко.

Правим съпоставка и на цените на козунака. От пекарна е 4,80 евро. По-евтиния вариант е пакетиран от магазин 3,70 евро. В България козунаците струват между 3 и 10 лева. И при козунаците цените са близки.

Заради цената на олиото у нас се заговори за злоупотреби и спекула. Подобно е положението и по магазините в Серес.

"Миналата година олиото беше 2,70 евро, тази година е 4,80 евро. Не знам какви са причините войната или COVID-19, не знам", заяви собственикът на магазин Паона.

Купихме някои от основните необходими продукти за великденската трапеза като 2,5 кг. агнешко, кора яйца и козунак. За тях платихме близо 37 евро или малко над 72 лв.

Правим подобна калкулация на стоките у нас. За същото количество месо бихме дали около 65 лв. За 12 броя яйца 3,50 лв. Козунак средно 4 лева. Или пазарът тук е на същата стойност – 72,50 лв.

Росица живее в Серес от няколко години. Наблюденията и обаче са, че има отлив на българите, които идват да пазаруват в Гърция.

Отиваме на пазар и до Петрич. Едно от предпочитаните места за пазаруване на гърците у нас.

"Миналата година сме продавали агнешкото на 14-15 лева, а тази година очакваме да го продаваме над 26 лв., което е два пъти по-скъпо, не 20%, не 30%, а 100% по-скъпо. Гърците не са богати като едно време и разчитаме само на българите“, заяви собственикът на месарски магазин Георги Мишков.

Без гръцки клиенти са и на пазара. Пазарът за Великден у нас и в Гърция е на подобни цени, но важи правилото за това с какви доходи купуваме стоката.

Сърбия

За хората от Северозападна България Зайчар е сред любимите къси дестинации в Сърбия – особено от Видин през граничен пункт "Връшка чука", където трафикът е лек и се минава бързо и лесно – само с лична карта.

Пътят към пазара не може да сбърка, той е един и точно сега първо е с дъх на цветя. После придърпва вълшебният дъх на сръбската скара, а после може да се види и всичко останало - плодове, зеленчуци, подправки, млечни и месни продукти, произведени в селските райони наоколо и с претенциите за топ качество и топ вкус.

Търговците приемат и плащане с евро. В деня на обиколката ни курсът е 17 ст. за 1 динар. "При търговеца Драган първокачествен сладък или лют пипер струват само едно евро"

Във всеки ден от седмицата оборотът на търговците от местни клиенти е еднакъв, но в последните 1-2 години те отчитат драстичен спад на клиентите си от България. Драган не вярва, че преди Великден те ще са повече. 

"Преди имаше много българи, сега са много малко. Не им дават на границата да пренасят“, заяви Драган.

Освен с пресни зеленчуци на зайчарския пазар все още се намират домашно консервирани храни. Търговецът Люба държи цената си за лютите чушлета и хряна.

Пазарът в Зайчар е мястото и за пекарните, в които се приготвят различни видове хляб. Тук е мястото и на първокачествените млечни продукти.

Един от най-първокачествените продукти в тази млекарница е каймакът, 100 грама от него струват около 1,50 лв. На пазара може да се намери и боя за яйца, и различни видове месни продукти.

И разбира се, на боята за яйца.

За миналия Великден продажната цена на агнешкото в един от магазините била под 12 лв. или около 600-700 динара. Сега за агнешко все още е малко рано, но със сигурност ще е по-скъпо.

"Мисля, че и тук цената ще бъде по-висока. При 400 динара живо тегло, под 800-900 динара“, обясни месарят Игор.

Какво е заключението след пазара - без драстична разлика в цените, но все пак по-евтино в Зайчар.

Турция

В Одрин в съседна Турция българите пазаруват целогодишно, не само на Великден.  Половин милион туристи са посетили града от януари насам.

И макар, че през последните месеци и тук почти всичко поскъпна, все още много от стоките остават по- евтини. Затова и Одрин остава шопинг столицата за българите. По данни на Одринската търговско промишлена палата от петък до неделя в града пристигат средно на ден между 13-16 000 българи. През останалите дни от седмицата потокът е по- слаб, но той отново достига до 8000 души на ден.

На пазара има хора от цяла България . Анелия Пачева е дошла от Крумовград и е приготвила солидна сума пари за харчене днес. В края на търговската улица, зеленчуковия пазар буквално е окупиран от българи,

"Килограм домати струва 20 лири, това е около 2,60 лв. Краставиците също струват толкова. Килограм ягоди струват 3,90 лв.“, обясни Станислав Михов.

В навечерието на Великден яйцата в Турция също са търсени. Кора с 15 яйца струват 25 турски лири или 23 ст. за яйце.

Далеч от центъра цената пада и то без пазарлък. Много от българите признават, че идват на пазар за конкретни неща, като сирене и кашкавал.

Михаил Михайлов обаче е за първи път в Одрин. Отелил е два дни за пазар, затова първо   оглежда, после ще купува.

В Одрин олио има в изобилие, един литър от него струва 50 турски лири или 7 лв.

Въпреки че не всичко вече е изгодно, бизнеса на Одрин разчита на българите, да не спират да пътуват и да купуват местна стока.

"Одрин много разчита на българските туристи. Пазарът тук е основно с местни стоки, защото ние сме земеделски район“, заяви председател на Одринската търговско промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

За да продават по-лесно продукцията си, търговците масово учат български, а в някои заведения вече предлагат и българска кухня.

Заради богатото културно-историческо минало на Одрин , което в момента остава далеч от пазарите, кметът на Одрин сега си е поставил амбициозната задача да направи града популярна туристическа дестинация. За тази цел той предвижда 170 културни и спортни прояви, с които да привлече допълнително туристи от България.

Търговската палата в Одрин вече е разпечатала брошура, в която се разказва историята на града. Брошурата е на български език ще бъде предоставена на всички търговци и в заведенията, така че тя да достигне до българските туристи и те освен на пазар, да идват тук, за да видят забележителностите на града.



Още по темата: общо новини по темата: 107
30.04.2022 »
30.04.2022 »
27.04.2022 »
26.04.2022 »
25.04.2022 »
25.04.2022 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: