Кольо Колев: Листите не оказват влияние на изборните резултати

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:42 / 27.02.2023
662
"Идеята, че листите оказват някакво особено влияние за изборните резултати, според мен е несъстоятелно. Има, разбира се, фигури, знакови лица от отделните партии, чието поведение се следи и които дават облика на партията, но това далеч не са листите, това са основните говорители, така да се каже, на партиите. Баталиите около листите и подрежданията обикновено са за вътрешнопартийна консумация и помагат на опонентите да казват: "Ей, гледайте ги, тези се изпокараха". Това стана ясно от анализа на Кольо Колев, собственик и директор на социологическата агенция "Медиана" в коментар по темата дали ще променят водачите на листи партийните резултати за 49-ия парламент. 

От думите му стана ясно, че в момента разликата между двете водещи политически сили  е 2%, но това може да бъде променено, и не само при първите политически партии, тъй като данните показват, че има близо 700 хиляди човека, които все още не са решили твърдо дали да гласуват и за кого да гласуват.

"Ако тези избиратели се люшнат в една или друга посока, те могат драстично да обърнат картината", уточни социологът. 

Още е рано да се правят прогнози, каза още Колев и допълни: "Да, има 6 партии, които са над 4-те процента, но има още две партии, които имат реални шансове да влязат (б.р: в 49-я парламент). Това е новата формация "Левицата", която има 3,5% към момента, както и партията на Слави Трифонов, която  се намира близо до 4-те процента".

Според Колев има още много въпросителни, картината е моментна, която дава тези данни до към 25-и февруари. Те могат да бъдат драстично променени, в зависимост от различни и вътрешно- , и външнополитически събития. 

"Преди 18 години в Испания Сапатеро (б.р.: Хосе Луис Родригес Сапатеро, министър-председател на Испания в периода 14 март 2004-21 декември 2011 година) беше далеч назад, но гръмна метрото и след две седмици той беше начело на страната", даде пример Колев как рязко се променят изборните резултати, под влиянието на определени събития.

Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
28.04.2024 Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите
22.04.2024 Нова среща между Радев и Главчев заради рокадите в кабинета
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
10.04.2024 Дали Николай Денков, Асен Василев и Атанас Славов ще се върнат зад депутатските банки?
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подписва указа за служебен кабинет
07.04.2024 Лена Бориславова: Служебният кабинет е провокация към ПП
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).