Комисията по образование подкрепи предложението на омбудсмана за втори шанс на матурата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:59 / 13.09.2023
567
С 15 гласа "За“ днес депутатите от комисията по образование подкрепиха единодушно предложението на омбудсмана Диана Ковачева - зрелостниците да получат втори шанс при оценка, която не ги удовлетворява на матурата, които са вход за ВУЗ. Предложението бе внесено от председателя на комисията Красимир Вълчев (ГЕРБ) и група народни представители - Деница Сачева (ГЕРБ), проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), Елисавета Белобрадова (ПП-ДБ), Нели Димитрова (ПП-ДБ), Христо Даскалов (ПП-ДБ), Бюнямин Хасан (ПП-ДБ), Ивайло Митковски (ПП-ДБ) и Ванина Вецина (ПП-ДБ).

Поводът за тази промяна бяха постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които бе неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителни зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояваха децата им да имат възможност да повишат оценката си от матурата, тъй като досега тя оставаше "до живот“, без да имат никаква възможност за коригиране.

"Липсата на възможност учениците, които не са се представили добре на матурите, с изключение на тези, които са получили оценка "Слаб“, да имат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за тяхното бъдеще. Невъзможността според действащата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишаване на оценката, води до негативни последици при кандидатстването им във висше училище“, така аргументира предложението си омбудсманът.

Припомняме, че още в края на ноември м.г. омбудсманът Диана Ковачева внесе в 48-ото Народно събрание законодателна промяна на чл. 132 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и допълнение на разпоредбата на чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование, които получиха одобрението на ресорната комисия на първо четене, но времето не стигна за окончателното им приемане.

През юни т.г. проф. Ковачева отново внесе предложението си и в 49-ото Народно събрание до председателя Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката с настояване учениците, които не са доволни от оценките си от матурите, да могат да се явят повторно на изпит, за да ги повишат.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
Две линейки за пострадалите след челен удар между бус и тир
Flirt е новият вариант на COVID-19
При какви условия непълнолетните имат право да работят?
Премиерът се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи
Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е ...
Внимавайте какво купувате! Изтеглят от пазара опасни сокове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).