Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Компания с проекти за над $ 400 млрд. се интересува от новото пристанище във Варна
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 21.04.2022Коментари (3)764
©
Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под кв. "Максуда“ във Варна, съобщиха от пресцентъра на БСП.

China railway international group, с чийто представители днес председателя на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов проведе видео разговор, е със 120-годишна история. Компанията е листвана на шанхайската фондова борса, а в момента работи върху проекти за 427 милиарда долара. China railway international group има 40-годишен международен опит, 167 милиарда долара годишни приходи от продажби, построила е 55% от високоскоростните жп линии в Китай, изгражда магистрали, тунели, морски съоръжения.

"Обект на обсъждане и с тази китайска компания бъдещото изграждане на интермодален терминал във Варна“, каза след срещата председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Проектът за съоръжението, чието начало е поставено преди близо 15 години от Борислав Гуцанов в качеството му на председател на Общински съвет – Варна, е готов. Терминалът, който при подписването на споразумение между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт “Варна–изток", в центъра на морската столица, във Варненското езеро - под кв. "Максуда“, бе оценен на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места. Два от тях ще са за контейнери, 2 - за зърно и едно - за генерални товари. Планираната разгърната площ е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е изградена и налична.

"И при разговорите с първата китайска компания, проявила интерес към проекта – държавната China Construction Third Engineering, и с белкийската Jan De Nul, както и днес, водещо беше виждането  ни – моето и на Министерството на транспорта и съобщенията, че на този етап държавата ще търси за новия терминал инвеститор, строител и експлоатираща компания в едно“, заяви Борислав Гуцанов.  

"Ето защо проявяваме сериозен интерес към китайските инвеститори и смятаме, че това би било добре за България“, добави той.

Гуцанов е категоричен, че изграждането на новите пристанищни мощности във Варна ще привлекат товарите от Далечния изток към Западна Европа, а България има шанс да бъде фактор в транспортната световна карта и да печели от ключовото си геополитическо положение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На китайци? Има вече повече от 40 сигурно изпатили си държави по света, които се излъгаха да предоставят стратегическа инфраструктура на китайци. Да ги питат тези от МАЛКИТЕ министерства на МАЛКАТА ни страна какво става после. МАЛЪК мозък?
Aнонимен
на 21.04.2022 г.
0
 
 
За нищо на света не бива повече да допускаме руски или китайски проксита в големи наши проекти. Както добре знаем това е заплаха за националната ни сигурност. Питайте някои бивши югославски републики защо сега се чудят как да се отърват от китайците, които ги хвърлиха в зависимости заради едни бързи пари за построяването на инфраструктура. Още повече, когато става дума за пристанище. Вече си имаме два троянски коня в лицето на Росенец (Лукойл) и ТЕЦ Варна (Доган).
0
 
 
Какво стана с предишната компания, дето се интересуваше?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: