Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Консулът ни в Пекин отговори на зов за помощ
Автор: Цвети Тончева 10:26 / 09.07.2022Коментари (2)765
©
Консулът ни в Пекин отговори на отправения зов за помощ от сина на известния български артист Андрей Чапразов - Михаил. Случаят разпространи в мрежата известната българска сценаристка Милена Фучеджиева, видя репортер на Plovdiv24.bg.

"Социалните медии са ад и рай като в чалга песен. Всичко се развива светкавично. Получих отговор лично от завеждащия консулската ни служба в Пекин, г-н Иван Табаков, на който се извиних. Благодарих за работата, която са свършили и вършат. Много, наистина съм впечатлена от действията на консулството, свързани с г-н Чапразов! Писмото е супер изчерпателно и професионално, отново искрено се извинявам за прекалено бързите ми движения. Бяха от желание да помогна.

А на г-н Чапразов му желая да е в безопасност и да намери спокойствие, за да сме спокойни и ние. 

Ето отговорът от Консулството:

"Здравейте, г-жо Фучеджиева,

Във връзка с вашия сигнал относно казуса на г-н Чапразов, бихме искали да Ви уведомим за следното:

Посолството на Република България в Пекин е запознато със случая на г-н Чапразов и е в непрекъснат контакт с него. Образувана е преписка по случая, а МВнР на Република България е уведомено по надлежният ред.

През ноември 2021г., бе изпратена нота до местното МВнР, с копие до офиса за Външни връзки и Службата за обществена сигурност на гр. Циндао, с която се отправи молба за проверка на сигнала и оказване на съдействие по разрешаване на проблема, както и даване на постоянен телефонен достъп на г-н Чапразов до посолството, както и да се получи пълна, точна и обективна информация по случващото се, респективно да се защити интересът и правата на българския гражданин.

Въпреки че от китайска страна бе отговорено, че домашно насилие не е било установено посолството предприе мерки по организиране завръщането на г-н Чапразов в България, отново в координация с местното МВнР и органите за сигурност. Бе координирано вземането на PCR-тест, което е задължително условие авиолиниите да качат съответния пътник. След като цялата организация бе направена успешно г-н Чапразов лично отказа да се завърне в България под претекст, че отношенията със съпругата му са се нормализирали и той жела да остане в Китай. Въпреки неколкократните опити да го убедим да промени позицията си, той отказа да го направи.

В следствие на създалата се ситуация дълго време г-н Чапразов не бе споделял за проблеми. Заявяваните от скоро бяха свързани с молба някой от посолството да пътува до адреса му на местоживеене, което отчитайки обективната КОВИД-ситуация в страната, с регулярни локдауни на различни градове и райони и забрана за напускане на Пекин, 2 седмици карантини при напускане и влизане в столицата, физически бе невъзможно.

В заключение, моля да отчитате, че посолството продължава да бъде в постоянен контакт с него и в готовност за оказване на поредно съдействие за прибирането му в България. Можем отново да съдействаме за закупуване на самолетни и да координираме с местните власти безпрепятственото му напускане на страната, но всичко това трябва да бъде категорично заявено и адресирано до нас лично от г-н Чапразов.

С уважение към изложеното от вас, моля да отчитате, че ни е крайно неприятно, че в групата, която създават се правят негативни коментари по отношение на посолството, което не считаме за коректно. Коментарите по никакъв начин не кореспондират с действителната ситуация. Посолството не е оставило не защитени интересите на българския гражданин, напротив прави всичко възможно той да получи необходимото внимание и помощ. В тази връзка моля за вашето съдействие за успокояване на ситуацията, което ще бъде в полза на всички нас. Предоставям за тази цел и мобилния си телефон за връзка при необходимост.

С уважение,

Иван Табаков – завеждащ консулска служба“

Въпреки отговора, Милена Фучеджиева настоява някой да отиде на място и да се запознае със ситуацията.

"Нещата се развиват и е възможно този човек да не е в състояние да реагира по установените правила, ако е заплашен да бъде пребит.

Трябва да му се предоставят парични средства за да плати за издръжка на децата и самолетен билет. Веднаж  освободен, той ще може свободно да говори. В момента той се бори за оцеляването си при непознати за публиката ситуации..“, пишат и още хора.

Изненадващо Михаил Чапразов също се включва в коментарите в страницата на Милена. Той е с профил Xiaomai Sun (Михаил Чапразов).

"Наистина умолявам да ми вярвате “

"Тя винаги ме заключваше. Това е цялата истина. Как да го докажа със снимка или видео и на кого да го пратя.

Моля Ви, наистина да ми вярвате на какъв тормоз съм поставен тук. Те ме заключиха в последният момент. И сега продължават да го правят. Винаги, когато идват за проверка. Моята съпруга предварително е извикала нейната майка с децата. Да докажат, че сме изрядно семейство! Това е лъжа, а побоищата редовно ги правят.

Моля, наистина да ми вярвате!

Умолявам Ви, наистина ми помогнете да се завърна в родината!

И българката Натали Теодор пише по случая от Андалусия: 

"Простете, може би е време да се намеся. Тези разговори, които водите с Мишо, аз ги водя вече 5 години с него, откакто се върна в Китай. Намерихме посолството, решихме да отиде в манастир, мислеше да отиде внякое малко село. Търсих варианти хиляди. Искам българия, не искам България. Изпратиха му се пари за самолетен билет.

Просто той не е добре от малък. Израстнал е пред очите ми . бяхме съседи с Мария и Андрей Чапразови. Мария беше моя близка приятелка.

Повечето време е "непоносим“ с атаките си – зле е, бият го и т.н. Ако не се лъжа "пострада“ и съпругата на  Руси Чанев.. и много други. От мен се искаше да отида в Китай и да го доведа в Испания.

Това трябваше да споделя с Вас. В същото време се радвам, "е има хора като Вас, които са готови да вдигнат два контитенна, за да помогнат. Поздравявам Ви!

А иначе, някои сме изминали този път няколко пъти…“

Къде е истината и да продължаваме ли да я търсим, докато един българин извън родината ни действително моли за помощ? Нима има съмнение, че каквато и да е нуждата му, той наистина търси помощ? Важно е, че у нас все още има гражданско общество, което се вълнува. Точно по тази причина  много се надяваме случаят да бъде доведен до край! А това може да стане единствено с помощта на българските институции. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
+1
 
 
Защо не иска да се прибере в България след като не му е добре там? Имал е възможност, и има такава според посолството ни.
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
+1
 
 
Тоя чапразов явно е голям глупендър!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: